Novi saziv Vlade TK održao prvu sjednicu

Novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona održao je danas svoju prvu redovnu sjednicu. Između ostalog, usvojen je prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o prostornom uređenju i građenju i donesena Odluka o povlačenju Pozitivne liste lijekova Tuzlanskog kantona, koju je donijela prethodna Vlada.

Zakon o prostornom uređenju i građenju jedan je od najvažnijih, jer su njime definisana pravila za plansko uređenje, korištenje, zaštitu i upravljanje prostorom. Prema riječima resornog ministra Hasana Ferhatovića, rok do kojeg su općine kantona morale da dostave svoje prostorne planove, istekao je 31.12.2014.godine, tako da se moralo pristupiti izmjeni zakona, kako bi se rok prolongirao do kraja ove godine.

„Od 13 općina TK samo su tri donijele prostorne planove i to Tuzla, Gračanica i Doboj Istok. Prema zakonu, ovih 10 općina, koje nisu usvojile ovaj dokument, ne mogu izdavati rješenja o urbanističkoj saglasnosti i odobrenja za građenje, odnosno urbanističke i građevinske dozvole“, pojasnio je Ferhatović.

Ova izmjena zakona upućena je Skupštini TK na usvajanje po hitnom postupku, bez javne rasprave, kako se ne bi zaustavio razvoj ovih 10 općina kantona. Između ostalog, Vlada je donijela odluku o povlačenju Pozitivne liste lijekova Tuzlanskog kantona, koju je donijela prethodna Vlada. Kako je kazao ministar zdravstva Elvis Bektić, prethodna odluka je trebala stupiti na snagu 23.februara, ali je resorno ministarstvo odluku stavilo van snage.

„Razlog povlačenja je što ova odluka ide na štetu pacijenata. Ova odluka troši oko 30% ukupnih sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja i došli bi u situaciju da u junu ugrozimo funkcionisanje zdravstvenog sistema TK. Mi smo tu Odluku stavili van snage i odlučili da primjenjujemo staru, do donošenja naše pozitivne liste lijekova iz obaveznog zdravstvenog osiguranja“, kazao je Bektić.

Sa dnevnog reda prve redovne sjednice Vlade TK, skinuta je tačka koja se odnosi na otpis duga JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Zavisnom društvu Rudnici „Kreka“ Tuzla doo, kao i donošenje rješenja o imenovanjima u Komisiji za kadrovska i Komisiji za administrativna pitanja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*