U Sarajevu protesti u znak sjećanja na 11. juli: Svi gradovi BiH su naši, u njima smo rađali djecu

U Sarajevu je održan mirni protest u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, a koji širom Bosne i Hercegovine organizuju udruženja iz regiona Srebrenice.

Protest u Sarajevu na platou ispred katedrale “Srca Isusova” je počeo u 11:30 sati, a zamisao je svakog 11. u mjesecu posjetiti neki drugi grad u BiH i tako podsjetiti na genocid koji se dogodio u Srebrenici.

Prethodnog mjeseca je protest održan u Brčko distriktu, sada je u Sarajevu, za sljedeći mjesec je planiran Bratunac, u 6. mjesecu Mostar, u 8. Banja Luka.

Mirne demonstracije organizuju Udruženje-Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženje građana “Žene Srebrenice”, Udruženje “Žene Podrinja”, Udruženje “Srebreničke Majke”,uz saradnju i podršku Muftijstva sarajevskog i Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice.

Predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kazala je da ovime žele poslati poruku da su svi gradovi u BiH zajednički i da nema razlike bez obzira gdje se teritorijalno nalaze.

“Svi gradovi u BiH su naši, tamo smo živjeli mnogi, tamo smo djecu rađali, nećemo da dozvolimo da su Sarajevo, Srebrenica, Mostar ili Banja Luka važniji jedno od drugog. To je naše i hoćemo da pošaljemo poruku da je naše”, rekla je Subašić.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*