Biste poznatih žena na izložbi u Arkadenhofu bečkog sveučilišta

U dvorištu Bečkoga sveučilišta Arkadenhofu postavljene su 33 zlatne biste poznatih znanstvenica, književnica i umjetnica suvremene austrijske umjetnice Marianne  Maderne u sklopu izložbe “Radical Busts”, otvorene u povodu 650. obljetnice te institucije na kojoj su stoljećima vladali isključivo muškarci.

“Izložba tematizira povijesni razvoj u borbi za ravnopravnost spolova na Bečkom sveučilištu s dva aspekta – nenazočnosti žena u znanstvenom radu i neadekvatnom priznanju njihova rada i zasluga u znanstvenom  radu”, rekao je prigodom otvorenja u ponedjeljak navečer rektor Bečkog sveučilišta Heinz W. Engl.

Dodao je da su u Arkadenhofu postavljena samo poprsja muškaraca, znanstvenika i profesora s tog sveučilišta te da je vrijeme da se to promijeni i da ugledne znanstvenice tu dobiju zasluženo mjesto. Uz njegovu potporu, osnovana je radna skupina “UniFrauenJubel” koja će se za to pobrinuti.

Voditeljica radne skupine, profesorica povijesti Gabriella Hauch podsjetila je da je studenticama dopušteno studirati na Bečkom  sveučilištu tek prije 118 godina, od 1898. godine, što znači da je 532 godine to sveučilište bilo samo za muški svijet.

Trideset i tri zlatna portreta poznatih znanstvenica, spisateljica, umjetnica, aktivistkinja u borbi za ravnopravnost spolova i prava žena postavljena su na postoljima nasuprot 154 portreta znanstvenika i
profesora s tog sveučilišta.

Zlatna poprsja praćena su kratkim poetskim tekstovima umjetnice, a po riječima engleske kustosice izložbe Maie Damjanovic, riječ je o “biografskim tekstovima u kritičkim razilaženjima jer je činjenica da se žene teže potvrđuju u društvu od muškaraca”.

“Ono što je za nas samo po sebi razumljivo u različitim dijelovima svijeta još je nedostižno. Žene se još moraju boriti za ostvarenje  svojih prava. Primjerice, djevojčice u Afganistanu nemaju pravo na izobrazbu, a u Saudijskoj Arabiji ženama nije dopušteno voziti automobil”, rekla je kustosica izložbe.

Umjetnica Marianne Maderna izrazila je zadovoljstvo što su njezina zlatna poprsja izložena u slavnom Arkadenhofu Bečkog sveučilišta.

Projekt je pripreman tri godine.

U povodu 650. obljetnice Bečkog sveučilišta održat će se mnoge izložbe, projekcije filmova, rasprave, predavanja, simpoziji i  međunarodne konferencije.

Austrijska književnica Elfriede Jelinek, dobitnica Nobelove nagrade za književnost i negdašnja studentica Bečkog sveučilišta, napisala je u povodu obljetnice tog sveučilišta posebni tekst “Žene – dosta” koji  se bavi pitanjem ravnopravnosti žena na njemu, a bit će predstavljen početkom lipnja kao performans u Arkadenhofu.

Izložba “Radical Busts” bit će otvorena do 17. travnja.

(RTV7/ Fena) ib

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*