U Kanadi proizvode mete “Bosanaca” na kojima britanski vojnici vrše obuku

Predsjednik kompanije “Strategic Operations” iz Kalifornije, koja proizvodi čovjekolike mete za bojevo gađanje nazvane “Bosanac RPG” i “Somalac AK47”, jeste američki Jevrej rođen u Chicagu, kao Charles Stuart Segall.

Segall je svoju karijeru započeo 1970. godine kao producent i režiser hard-core filmova za odrasle. Firmu “Strategic Operations” osnovao je 2002. godine s ciljem da proizvodi “hiper-realistične” mete za vojne obuke. Pored fizičkih karakteristika, proizvodi su, također, hiperrealistični, tako da njegove mete za bojevo gađanje imaju i nacionalnost – Bosanac, Somalijac, itd.

“Strategic Operations”, pored meta za bojevo gađanje, nudi i druge usluge vezane za trening, a komercijalni su nazivi meta njihovi.

Britanski vojnici, koji vrše obuku u Kanadi, uskoro će vježbati na metama “Bosanac RPG” i “Somalijac AK47”.

Iako su čovjekolike “mete” Segallove kompanije politički nekorektno nazvane, britansko ministarstvo odbrane ipak vrši narudže ove opreme u cilju izvođenja vojnih vježbi i obuke.

Ovo je saopćeno 24. februara na inernet-stranici kanadske Vlade te je navedeno i da je naručeno 650 meta za bojevo gađanje s opisom nacionalnosti koja će biti “napadnuta”.

akon što je kanadski Global News uputio niz upita kanadskoj Vladu o navedenim nacionalnim metama, njihovi su opisi i sporni nazivi uklonjeni.

Iako su nazivi meta “Bosanac” i “Somalijac” uklonjeni, ostavljeni su inicijali “BM” i “SM” (Bosnian-Somalian Male), u “Strategic Operations-u” moguće je još uvijek naručiti ove mete.

Članovi bosanskih i somalskih zajednica u Kanadi zgroženi su i uvijeđeni ovim nazivima, ali i fizičkim karakteristikama meta koje izgledaju kao članovi ovih zajednica.

Kao član Bosansko-kanadske asocijacije oglasio se Midhat Ćehajić, koji je kazao da je ovo sramotno te da je većina ljudi u bh. zajednici u Kanadu došla za vrijeme rata. Naveo je da su mnogi od njih prošli kroz logore da bi u Kanadi pronašli svoj mir.

Koliko su zaista pronašli mir i sigurnost u Kanadi, upitno je, a u prilog tome idu i “zle rukotvorine” kompanije američkog  Jevreja, koji su i dalje na meti nacionalizma i vojnog oružja.

(RTV7/Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*