Srbija i Albanija spremne graditi prijateljske odnose

Srbija i Albanija spremne su graditi prijateljske odnose i surađuju u regionalnom okviru, u cilju stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana, poručeno je na sastancima predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković s albanskim predsjednikom Bujarom Nishanijem i predsjednikom parlamenta Ilirom Metom.

Zemljama Zapadnog Balkana je mjesto u Europskoj uniji, suglasili su se dužnosnici Srbije i Albanije i poručili da su spremni iskoristiti velike potencijale, posebno u oblasti ekonomije i eurointegracija, navodi se u priopćenju Skupštine Srbije, prenio je Tanjug.

Maja Gojković, koja boravi u prvom službenom posjetu Albaniji na razini predsjednika parlamenata u povijesti odnosa dviju zemalja, istaknula je u susretu s predsjednikom Parlamenta Albanije Ilirom Metom da njezina posjet Tirani ima povijesni značaj i da predstavlja važan moment za bilateralne odnose.

Meta je izrazio volju Albanije da gleda naprijed i naveo da povijest pišu povjesničari, a da je “na nama da stvaramo povijest mira, stabilnosti i prosperiteta”.

Gojković i Meta naglasili su da je važno razbiti predrasude, koje su postojale u prošlosti i poručili da su Srbija i Albanija spremne surađivati u regionalnom okviru, u cilju stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana.

Predsjednici parlamenata suglasili su se da unaprijede suradnju dva parlamenta putem češćih kontakata i razmjenom iskustava među parlamentarnim odborima, kao i grupama prijateljstva, posebno u oblasti eurointegracija, a Gojković je pozvala Metu u uzvratni posjet Beogradu.

Maja Gojković je, kako se navodi, ukazala na to da postoji veliki prostor da se iskoriste potencijali Memoranduma o omladinskoj saradnji, koji su potpisali Srbija i Albanija, kako bi mladi bili čvršća veza izmedju dve zemlje i pozvala Albaniju da učestvuje na regionalnom omladinskom sajmu turizma, koji prethodi festivalu “Egzit” u Novom Sadu.

Gojković je razgovarala i s predsjednikom Albanije Bujarom Nishanijem, koji je podržao ideju o sudjelovanja Albanije na omladinskom sajmu.

On je izrazio želju Albanije da gradi dobre odnose sa Srbijom i rekao da je povijest Zapadnog Balkana bila teška, ali da ne smijemo biti taoci te povijesti, već da je potrebno okrenuti se budućnosti, a da se nove generacije rukovode osjećanjima suživota i prijateljstva.

Predsjednica Skupštine Srbije, koja se nalazi u dvodnevnom posjetu Albaniji, podvukla je značaj realizacije projekata koji su dogovoreni na samitu u Berlinu u kolovozu prošle godine, a posebno u oblasti infrastrukture i energetike.

Gojković i Nishani složili su se i da je zemljama Zapadnog Balkana mjesto u Europskoj uniji i da procese eurointegracija treba promatrati kao upotpunjenje europskog prostora.

Maja Gojković, koja je razgovarala i s predstavnicima srpskih udruženja, tijekom posjeta Albaniji sastat će se i sa premijerom Edijem Ramom i gradonačelnikom Tirane Lulzimom Bashom.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*