Beč opet najbolji grad za život, Sarajevo na 161. mjestu

Austrijska prijestonica Beč šestu godinu zaredom je grad koji nudi najbolji kvalitet života u svijetu, pokazalo je istraživanje konsultantske kompanije Mercer. Na listi na kojoj je ukupno 230 gradova nalazi se i glavni grad BiH, i to na 161. mjestu.

Na drugom mjestu našao se švicarski Cirih, a na trećem novozelandski Auckland. Među prvih deset su i Minhen, Vancouver, Dusseldorf, Frankfurt, Ženeva i Kopenhagen.

Posljednji na listi je glavni grad Iraka Bagdad. Kada su u pitanje zemlje bivše Jugoslavije, najbolje rangirana je Ljubljana na 75. mjestu, zatim Zagreb na 97., Beograd je 141., a Skoplje se nalazi na 160. mjestu Mercerove liste.

Istraživanje Mercera pomaže firmama i organizacijama da procijene plate za svoje radnike u inostranstvu.

U istraživanju se upoređuje oko 40 različitih faktora kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura i okolina

Beč je osvojio najviše bodova u kategorijama odgovarajućih stambenih objekata koji stoje na raspolaganju za iznajmljivanje stranim radnicima, muzičke i pozorišne ponude, ponude restorana i međunarodnih škola.

Veliki javni transportni sistem košta samo jedan euro dnevno. ako se kupi godišnja karta. Arhitektura, palate, operske kuće i kafići čine ovaj grad velikom turističkom destinacijom.

(Klix.ba/SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*