Otežani uslovi za vožnju na cestama BiH

Na svim magistralnim cestama u BiH, posebno na područjima zahvaćenim sniježnim padavinama, proglašeni su zimski uslovi za vožnju i obvezna upotreba zimske opreme, saopćeno je iz Saveza auto moto klubova u BiH.

Ovisno od situacije, policija će, u saradnji sa zimskom službom, procijeniti na kojim dionicama će biti ograničen i zabranjen saobraćaj za pojedine kategorije vozila.

Također, saobraćajna policija će isključivati iz saobraćaja vozila koja ne posjeduju odgovarajuću zimsku opremu.

Zbog sniježnih nanosa za sav saobraćaj zatvorene su dionice M-6.1 Posušje – Tomislavgrad, M-14.2 Drvar – Petrovac, M-15 Livno – Šujica – Tomislavgrad, Livno – Glamoč, Glamoč – Mliništa, M-16 Kupres – Šujica – Tomislavgrad, R-415 Kupres – Šipovo, R-418 Prozor – Tomislavgrad i R-419 Mihalji – Blidinje.

U većem dijelu zemlje saobraća se otežano i usporeno zbog snijega i sniježnih nanosa, a na dionicama u južnim krajevima putevi su mokri ili djelimično vlažni i skliski.

Vozači se upozoravaju na jake bočne udare vjetra koji mjestimično stvaraju sniježne nanose na području zapadne i jugozapadne Bosne.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i tegljače preko planinskog prevoja Romanija.

Obvezna je upotreba lanaca za teretna vozila i tegljače na dionicama preko planinskih prevoja.

Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, te ukoliko je moguće, da odgode putovanje.

Zbog klizišta, potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici M-4 Simin Han – Kalesija (u mjestu Babajići). Za vrijeme obustave, saobraćaj se preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Zbog izvođenja radova na dionici M-18 Tuzla – Bijeljina (u mjestu Seljublje), zabranjen je saobraćaj teretnih vozila preko 3,5 t, dok se na dionici M-18 Tuzla – Bijeljina, u mjestu Požarnica, zbog klizišta saobraćaj odvija usporeno jednom trakom.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Granični prelaz Hum/Šćepan Polje zatvoren je za sav saobraćaj.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*