Automatske provjere podataka u matičnim uredima ubrzale izdavanje ličnih dokumenata

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u proteklom periodu tehnički je omogućila automatske provjere upisa podataka u matičnim knjigama državljana (MKD) i matičnim knjigama rođenih (MKR).

U postupku procjene ispunjavanja uslova vezanih za bezvizni režim Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Repubike Srpske i Vlada Brčko Distrikta BiH dobili su obavezu da u okviru svojih nadležnosti uspostave digitalno potpisane elektronske evidencije matičnih knjiga u cilju sigurnijeg i efikasnijeg postupka izdavanja ličnih dokumenata građanima BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH je obavijestilo IDDEEA-u da su na teritoriji Federacije BiH uspostavljene digitalno potpisane elektronske evidencije matičnih knjiga.

Građani koji podnesu zahtjeve za izdavanje ličnih karata i putnih isprava kod bilo kojeg MUP-a u BiH, a u matične knjige su upisani u Federaciji BiH, znatno brže dobijaju lične dokumente jer su provjere za podatke koji su verificirani u evidencijama matičnih knjiga Federacije BiH automatizirane.

Ovakav način provjere podataka omogućava nadležnom MUP-u koji provodi postupak izdavanja lične karte ili putne isprave da iz centralne baze podataka matičnih knjiga Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH odmah dobije podatak o tome da li je osoba upisana u matične knjige.

Rezultati analiza za februar 2015. pokazuju da automatski proces provjera upisa u MKD i MKR znatno ubrzava izdavanje ličnih dokumenata.

Analiza je pokazala da prosječan vremenski period od predavanja zahtjeva za lični dokument do njegove izrade u slučajevima kada se vrše automatske provjere prosječno traje osam dana, a u slučajevima kada ne postoji ovakva razmjena postupak izrade ličnog dokumenta traje u prosjeku 18 dana.

U narednom periodu je potrebno da se izvrši verifikacija svih podataka u matičnim knjigama na teritoriji Federacije BiH te da također i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Vlada Brčko Distrikta BiH izvrše svoje obaveze u ovom dijelu. Na ovaj način bi se postupak izdavanja ličnih dokumenata značajno ubrzao i učinio sigurnijim.

Pored činjenice da bi automatskom provjerom podataka u matičnim knjigama izdavanje ličnih dokumenata bilo brže i efikasnije, organi koji vode matične knjige bi automatskim načinom provjere podataka ostvarili znatne uštede u smislu rasterećenja ljudskih resursa koji sada rade na ovim poslovima, kao i ostalih resursa (prostorije, računarska oprema i ostali potrošni materijal).

Ovim se također otvara i mogućnost za efikasniji rad organa javne uprave na konceptu razmjene podataka putem web-servisa, čime se značajno poboljšavaju usluge koje organi javne uprave pružaju građanima, saopćeno je iz IDDEEA-e.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*