Šumski požari u Španiji i Maroku uzrokovali rekordne emisije ugljika

Šumski požari u Španiji i Maroku proizveli su više emisija ugljika u junu i julu ove godine nego u istom razdoblju bilo koje godine od 2003., objavila je služba za praćenje atmosfere Copernicus Evropske unije.

Šumski požari zahvatili su dijelove južne Evrope i sjeverne Afrike, usmrtivši stotine ljudi, prisilivši hiljade ljudi na evakuaciju iz svojih domova, piše Reuters.

Požari u Španiji proizveli su 1,3 miliona tona emisija ugljika od juna do 17. jula, što je najveća količina za juni-juli u bilo kojoj godini od početka skupa podataka Copernicusa 2003. godine.

S više od 30 požara koji još uvijek bjesne od utorka, Španija je već oborila svoj prethodni rekord od 1,1 miliona tona emisija ugljika u junu i julu 2012.

  • Emisije za Španiju već su veće nego što su bile u posljednjih 20 godina – rekao je Reutersu naučnik Mark Parrington iz Copernicusa.

Maroko je također postavio novi rekord od 480.000 tona emisija ugljika iz šumskih požara u razdoblju od juna do jula ove godine, najviše u bilo kojem razdoblju od juna do jula u posljednja dva desetljeća. Šumski požari emitirali su 1,76 milijardi tona ugljika na globalnoj razini 2021., a kao intenzivni i dugotrajni požari zahvatili su regije uključujući Sibir, Sjedinjene Države i Mediteran.

Francuska se također približava rekordnim emisijama šumskih požara. Požari u zemlji emitirali su 344.000 tona ugljika u razdoblju od juna do jula ove godine, najviše od 2003. Druge zemlje, poput Portugala, zabilježile su manje emisije šumskih požara nego posljednjih godina.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*