Mitovi o govoru papagaja

Činjenica je da ljubimci komuniciraju sa svojim vlasnicima, ali samo ptice imaju sposobnost da oponašaju ljudski govor i to na bilo kojem jeziku na svijetu.

Zato i postoji mnogo mitova o tome kako, zašto i koje vrste mogu da nauče da pričaju. Evo nekih od njih.

Svi papagaji mogu da nauče da govore
Većina papagaja zaista ima razvijenu sposobnost da uspješno oponaša zvukove iz svog okruženja pa i ljudski govor, ali neki papagaji nikada neće progovoriti nijednu jedinu riječ! Zašto? Jednostavno, zato što je svaki papagaj individua za sebe. Neke vrste, poput amazonskog papagaja ili afričkog sivog papagaja imaju veću sklonost ka imitiranju govora. Naučnici i dalje ne mogu sa sigurnošću reći zašto je to tako.

Čak i unutar vrste sa reputacijom brbljivaca, pojedini primjerci nikad ne progovore. Ako vam je važno da vaš papagaj zna da govori, razmotrite usvajanje ili kupovinu ptice koja već ima izgrađen vokabular. Neki papagaji sami progovore, a nekima je potrebno vrijeme da nauče uz vježbu sa vlasnikom.

Papagaji su jedine ptice koje govore
Kada pomenemo govor ptica, uvijek pomislimo na papagaje što je i normalno, jer su oni načešći pernati kućni ljubimci. Postoje mnoge druge vrste ptica koje takođe mogu da govore, a neke nas mogu iznenaditi.

Mynah ptice, neobični i egzotični ljubimci, su odlični imitatori ljudskog govora. Vrane, gavrani i ostali predstavnici korvid vrste brzo i lako uče da oponašaju govor, mada ne zvuče toliko jasno kao papagaji. Čvorak, ptica pjevačica porijeklom iz Evrope imitira govor sasvim jasno i razgovijetno. Najimpresivniji imitator je australijska ptica pjevačica koja pored govora može da oponaša i nevjerovatno složene zvukove kao što je zvuk električne testere. Dakle, iako su papagaji najpoznatiji brbljivci, svakako nisu jedini.

Papagaji govore, jer imaju glasne žice
Iako papagaji mogu da proizvedu identičnu boju glasa kao vlasnik, oni zvukove proizvode bez glasnih žica za razliku od ljudi. Vokalni trakt ptica je vrlo složen. Organ za pjevanje se kod ptica pjevačica i papagaja nalazi na dnu grkljana, između pluća i dušnika. Vazduh koji prolazi kroz organ za pjevanje vibracijom na zidovima stvara zvuk.

Iako je fascinantno da papagaji govore bez glasnih žica, još je neobičnije što prave iste zvukove kao i ljudi i to bez usana i zuba. Samo pokušajte da izgovorite riječ papagaj nekoristeći usne i vidjećete.

Ako naučite papagaja da zviždi, neće naučiti da priča
Mnogi vlasnici su u zabludi da ako nauče papagaja da zviždi, kasnije neće htjeti da govori, jer je to teže. Baš naprotiv! I treba prvo početi sa jednostavnijim zvucima, pa kratkim rečima, a onda pokušati sa smislenim rečenicama. Važno je da papagaj ima želju za interakcijom sa vlasnikom, bilo da mu puštate zvuk zvona na telefonu ili ponavljate riječi. Ohrabrite ga i nagradite svaki put kada ponovi nešto pa makar to bio i zvižduk. Neki papagaji nauče da govore, čak i kada ne vježbate sa njima.

Samo mužjaci mogu da nauče da govore
Tačno je da, kod nekih vrsta papagaja, mužjaci imaju veći repertoar zvukova i riječi, ali uvijek postoje izuzeci. I ženke mogu da savladaju govor, ali će im biti potrebno više vremena i rada.

Bolja sklonost ka imitaciji kod mužjaka ima veze sa njihovim prirodnim ponašanjem u divljini, gdje su glasniji. Ženke imaju sposobnost da oponašaju zvukove, ali ne i sklonost pa je proces duži. Ženke i mužjaci amazonskog papagaja ili afričkog sivog papagaja su podjedanko dobre pričalice i brzo uče riječi i fraze. Nema pravila. Neki papagaji su talentovani za govor, a drugi naprosto nisu.

Piše Njuška.com.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*