Bombaški napad u jednoj od najprometnijih ulica Kabula, 12 mrtvih i 28 povrijeđenih

U bombaškom napadu u prometnoj trgovačkoj ulici u Kabulu, glavnom gradu Afganistana ubijeno je 12 osoba, dok je 28 povrijeđenih.

Eksplozija se dogodila u zapadnom dijelu grada koje je mjesto gdje se sastaju pripadnici manjinskih zajednica šiitskih muslimana.

Na videosnimku objavljenom na društvenim mrežama vide se vozila hitne pomoći koja jure na mjesto događaja, koje je također u blizini autobuskih stanica.

Talibansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je istražni tim bio na mjestu eksplozije kako bi pomogao ranjenima i procijenio žrtve.

Nijedna militantna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad, koji se dogodio uoči Ašure, komemoracije mučeničke smrti Huseina, unuka poslanika Muhameda, koju uglavnom obilježavaju muslimani šiiti.

Podsjetit ćemo, jučer je u bombaškom napadu osam ljudi poginulo, a 18 povrijeđeno u eksploziji u Kabulu koju je izvela Islamska država, sunitska militantna grupa.

IS ne kontrolira nijednu teritoriju u Afganistanu, ali ima smrtonosne ćelije za spavanje koje su ciljale na vjerske manjine u zemlji, kao i na talibanske patrole, piše Guardian.

Vlasti talibana sunita, koje su zauzele Afganistan u avgustu prošle godine nakon dvodecenijske pobune, rekle su da će pružiti veću zaštitu šiitskim džamijama i drugim objektima.

(klix.ba/RTV7)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*