U Bugojnu spašena sova ugrožene vrste

Od proteklog petka veterinari bugojanske Veterinarske stanice spašavaju primjerak sove iz kategorije ugroženih, koja je nađena u blizini autobuske stanice.

-Ovu sovu napalo je jato vrana. Na vrijeme smo reagovale, uspjele je spasiti i odnijeti u Veterinarsku stanicu gdje joj je pružena adekvatna njega i pomoć, kazale su naše sugrađanke Nermina Maglić i Edina Mujić.

Sova je pregledana od strane veterinara Ajdina Bašića, dr.vet.med. i Bedrudina Vrtagića, vet. tehničara.

-Vjerovatno je sova povrijeđena u sudaru sa autobusom ili automobilom. Kao ranjena, bila je u lošem stanju. U takvom stanju bila je napadnuta i od vrana. Zahvaljujem se našim sugrađankama koje su sovu sačuvale od napada vrana te je donijele u našu stanicu. Izvršili smo detaljan pregled, imobilisali kandže. Ustanovili smo da nema prisutnih lomova na ekstremitetima, izuzev što je imala malu razderotinu na desnom krilu, i manje površinske povrede kandži, kaže Ajdin Bašić, direktor Veterinarske stanice Bugojno.

Kako dodaju naši sagovornici, treba naglasiti da je sova imala jak stres i veliku dozu uznemirenosti.

-Dali smo joj odgovarajuće sedative za smirenje i umirenje bolova. Nakon primjene terapije smještena je kod zaposlenih u Veterinarskoj stanici koji su vodili računa o povredama, hranili i pojili. Ujedno su je očistili od vanjskih parazita kako bi što manje faktora uticalo na pogoršanje njenog zdravlja, te je potom puštena u prirodno stanište, dodaje dr. Bašić.

Prema riječima direktora Bašića sove spadaju u ugrožene vrste. Vjerovatno se radi o vrsti „Gaćasta kukumavka“ (Aegolius funereus). Mala sova je velike okrugle glave, kratkog repa, krupnih žutih očiju. Osnovna boja perja je sivo-braon sa bijelim tačkicama. Borave u staništima koja su očuvana u visoko planinskim četinarskim i mještovitim šumama.

Gaćasta kukumavka je djelimično selica, koja se pomjera za vrijeme jakih zima i velikih snjegova u staništa u kojima lakše dolazi do hrane „čak i u gradove“ što se ove godine desilo u našem gradu, kada je riječ o zimskom vremenu.

Ova vrsta sove većinu svoje aktivnosti obavlja od sumraka do svitanja. Hrani se malim glodarima, rijetko pticama.

-Naglašavam, sve vrste sova ugrožene su sječom i uništavanjem starih šuma i stabala u njima, izgradnjom vikendica, hotela i skijališta na planinama, probijanjem puteva kroz šume, pesticidima koji se koriste u šumarstvu te nelegalnim lovom, rekao je na kraju dr. Ajdin Bašić.

(RTv7/N.Balihodžić)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*