Europski parlament danas raspravlja o napretku Srbije u europskim integracijama

Zastupnici Europskog parlamenta danas će na plenarnoj sjednici u Strazburgu raspravljati o finalnoj verziji rezolucije o napretku Srbije u europskim integracijama o kojoj će glasovati u srijedu.

Očekuje se kako će prijedlog rezolucije, nastao ugrađivanjem zastupnički amandmana u godišnji izvještaj koji je sastavio izvjestitelj David McAllister, biti usvojen bez važnijih izmjena jer je velikom većinom glasova već odobren na sjednici Vijeće za vanjsku politiku EP u veljači.

Tijekom burne rasprave u Vijeću prošlog mjeseca, zastupnici iz Hrvatske tražili su da se napredak Srbije na europskom putu uslovi rješavanjem velikog broja otvorenih pitanja između dvije zemlje, počevši od pronalaženja nestalih iz rata devedesetih, do korekcije granice na Dunavu, te odustajanja Srbije od procesuiranja ratnih zločina počinjenih na tlu Hrvatske.

Na kraju je ipak prevladao stav da bilateralne probleme treba rješavati na bilateralnoj razini, a ne preko EP, tako da su hrvatski amandmani uglavnom odbijeni, a oni koji su prihvaćeni znatno su ublaženi.

Usuglašena verzija rezolucije, u koju je Tanjug imao uvid, sadrži pohvale zbog napretka Srbije u dijalogu o normalizaciji odnosa s Prištinom, provođenju unutarnjih reformi i razvoju regionalne suradnje, ali i kritike u vezi sa slučajevima kršenja prava na slobodu govora i zahtjev za pridruživanje europskim sankcijama Rusiji.

Parlament osim toga “ohrabruje” Europsko vijeće da prilikom odlučivanja o otvaranju prvih poglavlja u pregovaračkom procesu uzme u obzir, ne samo dosadašnje napore Srbije na ispunjavanju tehničkih kriterija, već i politički kontekst odnosa Srbije s EU.

U tekstu rezolucije se naglašava da najprije treba otvoriti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na osnovna prava i vladavinu zakona, kao i poglavlje 35 koje je vezano za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Parlament će u utorak popodne raspravljati, a u srijedu glasovati i o rezolucijama o Kosovu, Crnoj Gori i Makedoniji.

(RTV7/ Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*