Borrell: Iranski nuklearni sporazum mogao bi biti postignut ove sedmice

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell u utorak je izjavio da bi nuklearni sporazum s Iranom mogao biti postignut ove sedmice.

Evropska unija je ranije u avgustu poslala “konačni tekst” za obnavljanje sporazuma iz 2015. godine, kojim bi Iran smanjio svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Borrell je govoreći za špansku državnu televiziju TVE rekao da je prošle sedmice Iran odgovorio da se slaže da tekstom uz nekoliko primjedbi, a taj odgovor je poslan svim stranama koje učestvuju u pregovorima, uključujući Kinu, Rusiju, Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju.

Prema riječima Borrella većina se slaže s iranskim primjedbama.

Uspjeh dogovora sada zavisi od američkog odgovora, za koji je Borrell rekao da EU očekuje ove sedmice.

U slučaju pozitivnog odgovora SAD milioni barela iranske nafte mogli bi se naći na svjetskom tržištu, ublažavajući visoke cijene nafte koje izazivaju globalnu inflaciju.

U ponedjeljak je portparol američkog State Departmenta Ned Price rekao da su SAD ohrabrene činjenicom da je Iran odustao od nekih svojih zahtjeva, ali da još uvijek postoje neriješena pitanja. Pojasnio je da rade što brže mogu, što metodičnije i pažljivije za potpun odgovor, te da će ga dostaviti EU čim budu u mogućnosti.

U ponedjeljak je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani optužio SAD za odugovlačenje.

(Vijesti.ba / Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*