˝Senolitici˝ – Lijekovi koji produžavaju životni vijek

Američki naučnici otkrili su “senolitike” – nove lijekove koji jako usporavaju starenje i produžavaju životni vijek!

Tim stručnjaka sa Klinike “Mejo” u SAD isprobao je lijekove na “životinjskim modelima” i ljudskim tkivima.

Ova studija je prvi korak u razvoju sigurnih tretmana koji bi pacijentima mogli produžiti život – pojašnjava profesor Pol Robins.

Naučnici ističu da su “prototipovi senolitičkih agensa” dokazali sposobnost uklanjanja mnogostrukih karakteristika povezanih sa starenjem.

Oni tvrde da će, vremenom, biti moguće odgoditi, spriječiti ili ukloniti brojne hronične bolesti.

“Senescentne ćelije”, koje su se prestale razmnožavati, godinama se skupljaju i ubrzavaju proces starenja. Ranije studije pokazale su da se život bez bolesti kod miševa može produžiti kada se te ćelije uništavaju.

Stručnjaci su zaključili da bi lijekovi koji podstiču smrt “senescentnih ćelija” kod ljudi mogli imati veliki potencijal.

Jedno od ključnih pitanja koje su naučnici trebali da riješe bilo je: kako pronaći i uništiti “senescentne ćelije”, a da ne stradaju zdrave?

Tim je pretpostavio da bi se “senescentne ćelije”, slično ćelijama raka, mogle oduprijeti takozvanoj apoptozi, odnosno programiranoj smrti, razvojem posebnih sistema za preživljavanje.

Naučnici su zato identifikovali dva medikamenta – lijek za rak “Dasatinib”, koji se prodaje kao “Sprycel”, i “Kvercetin”, prirodni sastojak koji se prodaje kao dodatak hrani, a djeluje kao antihistaminik i protivupalni lijek.

“Kvercetina” ima najviše u luku, jabukama, bobičastom voću, kupusnjačama, raznim sjemenkama, crnom čaju i crnom vinu.

Testiranja provedena na kulturama ljudskih ćelija potvrdila su da oni selektivno podstiču smrt “senescentnih ćelija”.

“Dasatinib” je eliminisao “senescentne progenitore” ljudskih masnih ćelija, dok je “Kvercetin” bio djelotvorniji protiv ljudskih “endotelijalnih stanica u mozgu te matičnih stanica koštane srži kod miševa”.

Ipak, najveću efikasnost pokazali su kada su korišteni zajedno, ističu naučnici.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*