Turkiye: Godišnja molitva u 1.100 godina staroj armenskoj crkvi na Akdamaru

U 1.100 godina staroj srednjovjekovnoj armenskoj crkvi na turskom otoku Akdamaru upriličena je molitva koja se održava jednom godišnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Armenska crkva u istočnoj turskoj provinciji Van ugostila je vjernike povodom 10. specijalne mise u nedjelju. Crkva je ponovo otvorena 2010. nakon 95-godišnje pauze.

Na molitvu u crkvi stigao je armenski patrijarh Sahak Mashalyan i otac Harutyun Damatian koji je predvodio misu.

Prisustvovalo je 46 sveštenika iz Patrijaršije i posjetioci iz Istanbula, Armenije i drugih dijelova svijeta.

Mashalyan je izrazio zahvalnost vlastima koje su dale dozvolu za održavanje mise.

Komentarisao je i dijalog između Turkiye i Armenije.

Ističući da turski i armenski narodi dijele hiljadu godina koegzistencije, Mashalyan je rekao da dva naroda mogu razviti obećavajuće i svjetlije odnose.

“Danas smo se molili da dva naroda žive u miru. Neka Bog čuva našu zemlju i čovječanstvo”, rekao je Mashalyan.

Crkva Akdamar, srednjovjekovna armenska bogomolja, izgrađena je na naredbu kralja Gagika I u distriktu Gevas između 915. i 921. godine. Prema pojedinim predajama, crkva je sagrađena kako bi se u njoj čuvao dio “Svetog krsta”, koji je navodno iz Al-Qudsa (Jerusalem) preko Irana u sedmom stoljeću donesen u Van.

Za restauraciju crkve započete 2005. godine, koja je koštala oko četiri miliona lira (oko 638.000 eura), bilo je zaduženo Ministarstvo kulture i turizma Republike Turkiye.

Restauracija, u kojoj je učestvovao niz stručnjaka, među njima i arhitekta porijeklom iz Armenije, trajala je dvije godine.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*