U Sarajevu, Tuzli i Srebrenici u julu Međunarodna konferencija “Srebrenica 1995-2015.”

Međunarodna konferencija pod nazivom “Srebrenica 1995-2015: Evaluacija naslijeđa i dugoročnih posljedica genocida”, bit će održana od 9. do 11. jula u Sarajevu, Tuzli i Srebrenici (Potočari).

Konferenciju organizira Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u saradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica – Potočari i Univerzitetom u Tuzli.

O pripremama za ovu konferenciju i njenom sadržaju danas su reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosi i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića upoznali dr. Rasim Muratović, direktor Instituta i dr. Nirha Efendić i mr. Hasan Nuhanović, članovi Organizacionog odbora Konferencije.

Reis Kavazović podržao je organiziranje ove konferencije i ukazao na značaj sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Obavijestio je goste da i Islamska zajednica u BiH organizira međunarodnu naučnu konferenciju 12. i 13. maja koja bi trebala dati odgovor na pitanje kako s vjerskog aspekta u budućnosti obilježavati Dan genocida u Srebrenici.

Prilikom današnje posjete, Muratović je reisu Kavazoviću uručio poziv za učestvovanje na Konferenciji od 9. do 11. jula i poklonio mu najnovije publikacije Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA, javlja MINA.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.