Cikotić i Johansson o situaciji na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se danas u Tirani sa komesarkom EU za unutrašnje poslove Ylvom Johansson.

Razgovarano je o situaciji na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, na kojoj je od početka 2022. godine zabilježen porast broja neregularnih migranata.

Ministar Cikotić je upoznao komesarku Johansson da uprkos povećanom pritisku, institucije BiH uspješno upravljaju migracijama i da je situacija na terenu, ali i u prihvatnim centrima zadovoljavajuća.

Razgovarano je i o započinjanju pregovora za zaključenje sporazuma o saradnji FRONTEX-a sa preostalim zemljama regiona, uključujući i BiH.

Istaknuta je važnost uspostave pune saradnje sa EUROPOL-om i razmjene informacija u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Ministar Cikotić je upoznao komesarku Johansson sa aktivnostima koje BiH provodi na uspostavi zajedničke kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om.

Borba protiv ilegalnih migracija, saradnja sa EUROPOL-om i FRONTEX-om su bila teme današnjeg Ministarskog foruma EU-Zapadni Balkan o unutrašnjim poslovima i pravosuđu u Tirani.

Naglašena je važnost preuzete obaveze zemalja zapadnog Balkana da viznu politiku usklade sa EU, uključujući obavezu Srbije da okonča nekoliko bezviznih režima do kraja 2022.godine.

Na ovaj problem je u prethodnom periodu ukazivala i BiH, s obzirom da je značajan procenat migranata na ovaj način, preko Srbije, dolazio na teritoriju BiH.

Pozdravljeno je pokretanje regionalnog operativnog partnerstva za borbu protiv kriminalnih krijumčarskih mreža i povećanja kapaciteta upravljanja granicama zapadnog Balkana.

Također, razgovarano je o saradnji EU i zemalja zapadnog Balkana u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, te saradnji u rješavanju sigurnosnih rizika uzrokovanih ratom u Ukrajini.

Ministri su se složili da povećaju razmjenu informacija, posebno preko EUROPOL-a, poboljšaju saradnju u borbi protiv trgovine ljudima te intenziviraju praćenje putovanja, komunikacije i finansiranja između nasilnih ekstremista, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*