EULEX ojačao svoju Specijalizovanu policijsku jedinicu sa 23 žandarma

Rezervna Specijalizovana policijska jedinica koja se sastoji od 23 žandarma italijanskih karabinjera privremeno je raspoređena na Kosovo 8. novembra, potvrđeno je iz Misije EULEX.

Italijanski karabinjeri su deo Evropskih žandarmerijskih snaga (EUROGENDFOR) i stigli su kao pojačanje kapaciteta postojeće Specijalizovane policijske jedinice Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), saopšteno je iz EULEX-a.

Navdeno je da je Rezervna specijalizovana policijska jedinica raspoređena na Kosovo kao odgovor na potrebu Misije da ima dodatne snage na terenu i pruži bolju podršku kosovskim kolegama, ako se to zatraži i ako bude potrebno.

“Redovna Specijalizovana policijska jedinica EULEX-a, koja se sastoji od 105 poljskih policajaca stacionirana je u Mitrovici i druga je instanca za bezbjednosni odgovor na Kosovu, čineći dio troslojnog mehanizma za bezbjednosni odgovor, u okviru kojeg je Policija Kosova prva instanca za bezbjednosni odgovor, EULEX druga, a NATO/KFOR treća”, piše u saopštenju.

Prethodno je visoki predstavnik za spoljnu i bezbjedonosnu politiku Evropske unije Josep Borrell objavio je da je EULEX policiji stiglo pojačanje kako bi se obezbijedila stabilnost na Kosovu “u ovim napetim vremenima na Kosovu”. “EULEX će nastaviti da podržava mirno i bezbjedno okruženje”, napisao je visoku predstavnik EU na Twiteru.

Do pojačanja EULEX policije dolazi nakon što su pripadnici srpske zajednice napustili sve kosovske institucije na sjeveru Kosova, uključuju i policiju i sudstvo.

Iz EULEX-a je navedeno da se novoraspoređena Rezervna specijalizovana policijska nalazi u EULEX-ovoj bazi za podršku u Kosovu Polju.

“Rezervna specijalizovana policijska jedinica je pod komandom EULEX-a i podržaće Misiju u ispunjavanju njenih zadataka, uključujući i kao druga instanca za bezbjednosni odgovor na Kosovu, ako bude potrebno. Bezbjednost žena, muškaraca, djevojčica i dječaka iz svih zajednica na Kosovu glavni je prioritet EULEX-a, a raspoređivanje Rezervne specijalizovane policijske jedinice pokazuje odlučnost EULEX-a da nastavi da podržava stabilnost Kosova i doprinosi bezbjednosti njegovog stanovništva”, stoji u saopštenju.

Iz EULEX-a podsjećaju da je ovo drugi put da se Rezervna specijalizovana policijska jedinica raspoređuje na Kosovu, jer je u martu 2022. godine EULEX privremeno ojačao svoju Specijalizovane policijske jedinice Rezervnom jedinicom od 70 žandarma iz Portugala i Francuske. Oni su napustili Kosovo 18. jula.

Evropske žandarmerijske snage su multinacionalne, operativne, unapred organizovane, robusne i brzo rasporedive policijske snage.

Svi predstavnici Srba na sjeveru Kosova povukli su se u subotu iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija na sjeveru Kosova. Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče “jednostrane i protivpravne odluke” o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

federalna.ba/ RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*