Na konferenciji COP27 pokrenut program pomoći klimatskim katastrofama

Program za brzu finansijsku podršku zajednicama pogođenim klimatskim katastrofama pokrenula je danas grupa vodećih industrijalizovanih nacija (G7) na klimatskoj konferenciji COP27 koja se održava u Egiptu.

“Globalni štit protiv klimatskih rizika” dolazi jer mnoge od najranjivijih nacija također zahtijevaju veću kompenzaciju za “gubitak i štetu” koju su već pretrpjeli zbog zagrijavanja planete, navodi AFP.
 
Inicijativa, koju podržava G7 i koja je pokrenuta s početnim finansiranjem od više od 200 miliona dolara, ima za cilj pružiti “unaprijed dogovorenu finansijsku podršku osmišljenu za brzo raspoređivanje u vrijeme klimatskih katastrofa”.
 
“Projekat Globalni štiti već dugo kasni”, rekao je Ken Ofori-Atta, ministar finansija Gane i predsjedavajući skupine V20 nacija, koje su najosjetljivije na posljedice klimatskih promjena.
 
“Nikad nije bilo pitanje ko plaća za gubitak i štetu, jer mi to plaćamo”, rekao je na konferenciji u egipatskom ljetovalištu Sharm El-Sheikh.
 
Naglasio je kako privrede to plaćaju izgubljenim izgledima za rast, kompanije to plaćaju prekidom poslovanja, a zajednice to plaćaju životima i gubitkom sredstava za život.
 
Rekao je kako se nada da će projekat pomoći najugroženijim zajednicama, ali i pomoći širem razumijevanju izazova s kojima se suočavaju nove ekonomije dok su pogođene klimatskim promjenama, toplotnim valovima ili sušama.
 
Prva grupa zemalja koje će imati koristi od sheme uključuje Bangladeš, Kostariku, Fidži, Ganu, Pakistan, Filipine i Senegal

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*