Krešić na ministarskom sastanku inicijative SEDM, razgovarano o unapređenju regionalne suradnje

Na sastanku su sudjelovali ministri obrane 17 zemalja članica inicijative SEDM, kao i međunarodne organizacije: RACVIAC, UNDP-SEESAC.

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić predvodio je izaslanstvo MOBiH na sastanku ministara obrane država članica regionalne inicijative Ministara obrane jugoistočne Europe (South-East Defence Ministerial-SEDM), koji je održan danas u Sofiji, glavnom gradu Republike Bugarske.

Teme razgovora bile su budućnost i unaprijeđenje regionalne suradnje pod okriljem SEDM-a, kao i utjecaj rata u Ukrajini na regionalnu sigurnost.

Domaćin događaja bio je bugarski ministar obrane Dimitar Stoyanov sa zamjenicom Teodorom Genchovskom. Zamjenica ministra Genchovska je ujedno i predsjedateljica Tajništva ove regionalne inicijative.

Cilj inicijative SEDM je promoviranje regionalne suradnje i dobrosusjedski odnosa, jačanje regionalnih kapaciteta obrane i zajedničkih aktivnosti kroz posebne projekte unutar ove inicijative, kao i uspostavljanje veza radi olakšavanja euroatlantskih integracija.

Ministarski sastanak u ovom formatu se održava jednom godišnje, a za period od 2021. do 2023. godine zemlja predsjedatelj je Republika Bugarska.

U sastavu izaslanstva MOBiH bio je i tajnik MOBiH Muhamed Smajić te šefica Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu suradnju u MOBiH Senka Zeljaja – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*