Sunak o zaključcima samita COP27: Mora se učiniti više

Britanski premijer Rishi Sunak pozdravio je napredak postignut na nedavnoj Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP27, ali smatra da se mora učiniti više, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Održavanje rasta temperature do 1,5 stepeni Celzijusovih od vitalnog je značaja za budućnost naše planete”, napisao je Sunak na Twitteru.

Međutim, Ujedinjene nacije (UN) i Evropska unija (EU) izrazili su u nedjelju razočarenje zaključcima Konferencije UN-a o klimatskim promjenama COP27 o smanjenju emisija ugljičnih plinova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naša planeta je još uvijek u ‘urgentnoj sobi’. Sada moramo drastično smanjiti emisije, a ovo je pitanje kojim se ovaj COP nije pozabavio”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Ocijenio je odluke koje je donio COP27, čiji je domaćin bio Egipat, “očito nedovoljnim” za smanjenje emisija.

Zemlje koje su prisustvovale konferenciji COP27 u egipatskom gradu Sharm el-Sheiku postigle su u nedjelju sporazum kojim se uspostavlja fond za pomoć siromašnim nacijama da se izbore sa katastrofama izazvanim globalnim zagrijavanjem.

Kritičari, međutim, kažu da sporazum ne čini dovoljno za jačanje napora u borbi protiv emisija koje uzrokuju globalno zagrijavanje.

Do dogovora je došlo nakon maratonskih razgovora između delegata iz oko 200 zemalja. Zaključak samita COP27 u Egiptu trebao je biti postignut u petak ali je zasjedanje produženo do nedjelje kako bi se postigao konsenzus.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*