Brkić – Frangeš: Slovenije pruža potporu BiH za dobijanje kandidatskog statusa

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas u Sarajevu s novoimenovanim specijalnim izaslanikom Republike Slovenije za zapadni Balkan Anžejom Frangešom.

Brkić je istaknuo zahvalnost Republici Sloveniji za prijateljsku potporu koju pruža Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu.

Razgovarano je o nastavku pozitivne prakse Republike Slovenije u smjeru pružanja potpore BiH za dobijanje kandidatskog statusa.

Brkić je istaknuo kako je to izuzetno važno obzirom da je Slovenija zemlja koja izravno poznaje i razumije ono što zovemo regionom, uzimajući u obzir geopolitičke karakteristike i sve ostale specifičnosti BiH i okruženja.

U očekivanju kandidatskog statusa za BiH, Brkić je naveo da postoje dvije dimenzije integracija i kako bi nedobivanje kandidatskog statusa u BiH prouzročilo i izvjestan osjećaj zanemarenosti od institucija EU, a to ne bi pridonijelo stabilizaciji zapadnog Balkana pa i šire.

Specijalni izaslanik Frangeš se složio s argumentacijom zamjenika Brkića dodavši da Slovenija kontinuirano radi na tom cilju, te su se složili da je neophodno nastaviti raditi u tom pravcu kako bi se i skeptike koji usporavaju proces argumentirano pridobilo te isposlovala pozitivna geostrateška politička odluka koja bi BiH omogućila da krene naprijed.

U kontekstu suradnje BiH i NATO-a, Brkić je istaknuo kao veoma pozitivan stav vladajućih političkih partija u BiH kojim je ANP prestao biti političko pitanje, te se to očekuje i u budućnosti, što se evidentira kao veoma značajno u sferi usuglašavanja stavova unutar BiH, kao i stranačko partnerstvo koje se trenutačno dogovara na političkoj sceni s ciljem obezbjeđivanja prohodnosti odluka koje će BiH približiti europskom putu.

Tijekom razgovora navedena je spremnost ministrice vanjskih poslova Republike Slovenije Tanje Fajon da posjeti BiH, te je iskazana obostrana spremnost za nastavak političkih konzultacija i suradnje.

Specijalni izaslanik Frangeš je na sastanku zatražio podršku BiH kandidaturi Republike Slovenije za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti za period 2024.-2025. godinu – saopćeno je iz MVP BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*