U ured premijera Španije poslano pismo bomba

Ured španskog premijera Pedra Sancheza 24. novembra dobio je pismo u kojem se nalazila eksplozivna naprava slična onima koje su poslane u ukrajinsko veleposlanstvo, špansku tvornicu oružja i bazu ratnog zrakoplovstva, objavilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije.

Razina sigurnosti u javnim i diplomatskim zgradama bit će podignuta nakon što su četiri pisma-bombe poslana na adrese širom zemlje, dodalo je ministarstvo.

Podsjetimo, danas je potvrđeno da je treća eksplozivna naprava u dva dana skrivena u paketu poslana je u bazu španske ratne avijacije u Torrejon de Ardozu, u blizini Madrida, glavnog grada Španije.

Jučer su otkrivene dvije pismo-bombe u toj zemlji. Jedna je poslana u ukrajinsku ambasadu u Madridu, a druga je poslana firmi koja proizvodi oružje na sjeveru zemlje, objavila je španska policija. Prva bomba je eksplodirala i nanijela lakše ozljede ukrajinskom dužnosniku.

Policija istražuje vezu između bombi, na omotnicama ista e-mail adresa

Podsjetimo, kasno sinoć policija je potvrdila da ispituje moguću vezu između dvije pismo-bombe poslane ukrajinskom veleposlaniku u Madridu i španskoj tvrtki za proizvodnju oružja koja proizvodi raketne bacače i donira ih Kijevu. Kako javlja Sky News, smatra se da su prva dva incidenta povezana jer je na obje omotnice u kojima su se nalazile bombe bila napisana ista e-mail adresa.

U prvom incidentu povrijeđen je službenik ukrajinskog veleposlanstva u Madridu kada je otvorio pismo naslovljeno na veleposlanika, zbog čega je Kijev naredio pojačane mjere sigurnosti u svim svojim predstavništvima u inozemstvu.

Ukrajina hitno pojačava sigurnost u ambasadama

Nekoliko sati kasnije tvrtka za proizvodnju oružja u Zaragozi, u sjeveroistočnoj Španiji, primila je sličan paket, potvrdila je policija. Nakon prvog incidenta ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio je svim ukrajinskim veleposlanstvima u inozemstvu da “hitno” pojačaju sigurnost i pozvao je Španiju da pokrene istragu o napadu, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Španski visoki sud otvorio je istragu o napadu kao mogućem slučaju terorizma, doznaje se iz pravosudnih izvora, prenosi Index.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*