Kosovo: Spriječen sukob Srba sa policijom na prijelazu Jarinje, KFOR postavio bodljikavu žicu

Srbi na sjeveru Kosova već deveti dan protestuju barikadama na graničnim prijelazima, a danas su pripadnici KFOR-a, nakon što je najavljen protest, postavili bodljikavu žicu na Jarinju i pojačali mjere sigurnosti na ovoj teritoriji.

Dok protiče deveti dan od kako su Srbi na sjeveru Kosova postavili barikade zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, misija KFOR-a postavila je jutros bodljikavu žicu, nakon što je najavljeno da će na graničnom prijelazu Jarinje danas u 13 sati biti održan skup “Nikad granica, Kosmet je Srbija”.

Iz KFOR-a su još sinoć upozorili Srbe da zaustave sa provokativnim demonstracijama sile na sjeveru Kosova te su ponovili da imaju dovoljno kapaciteta za osiguranje sigurnosti.

“KFOR ima kapacitete i osoblje da osigura sigurnost i sigurno okruženje i slobodno kretanje za sve zajednice pod našim mandatom koji proizlazi iz rezolucije Ujedinjenih naroda 1244”, navodi se u sinošnjem saopćenju KFOR-a.

Kako prenose srbijanski mediji, pripadnici KFOR-a su postavili, vjerovatno u jutarnjim satima, bodljikavu žicu na Jarinju, a tu je i nekoliko terenskih vozila sa oznakama misije.

Policija je zaustavila učesnike okupljanja Srba koji su došli centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske okupljene oko 300 metara od prijelaza.

“Došli smo ovdje da pokažemo da postoji naša zemlja”, kazao je jedan od učesnika protesta. Prethodno su okupljeni Srbi u blizini granice zapalili transparent na kojem je pisalo “Briselski sporazum”.

U jednom trenutku došlo je do incidenta kada su učesnici probili kordon i krenuli da trče ka prelazu. Nakon toga, policajci sa štitovima formirali su još jedan kordon uz sami prelaz.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*