Glasanje za delegate za državni Dom naroda iz Federacije BiH bit će održano 27. januara

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine trebali su biti izabrani i delegati u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, no CIK BiH mora okončati sve procedure provjera.

Današnju sjednicu je vodio predsjedavajući starog saziva Doma naroda Tomislav Martinović (HDZ), a prema Ustavu je nadležnost Doma naroda FBiH da predloži i predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH.

Klubovi Hrvata i Bošnjaka biraju po pet osoba za Dom naroda Bosne i Hercegovine, a za izbor jednog delegata potrebno je imati četiri glasa.

Zbog ranijih najava predsjednika političih stranaka zastupljenih u federalnom Domu naroda, sastav delegata koji će biti delegirani u državni Dom naroda otprilike je poznat.

Iz HDZ-a u državni Dom naroda žele delegirati Marinu Pendeš, Zdenka Ćosića, Dragana Čovića i Ivu Vincetića. Ipak, ostaje da se vidi da li će HDZ dobiti tri ili četiri delegata. Četvrtog delegata mogu dobiti samo ako za njihovog kandidata glasa neko iz HDZ 1990. što je teško očekivati jer ta stranka ima i svog delegata. A drugi način je da neko iz stranaka Osmorke podrži kandidata HDZ-a.

Iz SDA su nominirani Šefik Džaferović i Safet Softić, dok će ta stranka ustupiti jedno mjesto DF-u koji delegira Dženana Đonlagića u državni Dom naroda.

CIK-a bi sada provjere za utvrđene liste kandidata za Dom naroda BiH trebao završiti do kraja naredne sedmice pa bi nastavak konstituirajuće sjednice Dom naroda FBiH navodno bi trebao biti održan 27. januara kada se završava obaveza glasanja za delegate i time okončava današnja sjednica.

Važno je napomenuti i da će Ustavni sud krajem ove sedmice razmatrati apelacije člana Predsjedništva BiH Željka Komšića te člana Predsjedništva BiH iz prošlog saziva Šefika Džaferovića u vezi sa ustavnošću odredbi koje je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo na dan održavanja oktobarskih Općih izbora u BiH prošle godine.

Te odredbe odnose se na izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona koji je i omogućio ovakav sastav i povećan broj delegata u Domu naroda FBiH te izmjene izbornih procedura.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*