Novi bilans poginulih u Turskoj i Siriji: Stradalo gotovo 16.000 ljudi

Prema posljednjim podacima, u katastrofalnom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju, poginule su 15.773 osobe. U Turskoj je potvrđena smrt 12.873 ljudi, dok je 62.937 povrijeđenih. U Siriji je stradalo 2.900, a povrijeđeno je više od 60.000 osoba.

Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6, sa središtem u provinciji Kahramanmaras, pogodili su deset provincija i više od 13 miliona ljudi.

U regijama pogođenim zemljotresima raspoređeno je više od 113.000 spasilaca, medicinskog i drugog osoblja, postavljeno više od 50.000 šatora”, navodi se u saopćenju turske Uprave za vanredne situacije. Osim spasilačkih timova, u pogođena područja poslani su i ćebad, šatori, hrana i timovi za psihološku podršku. Da bi se operacije potrage i spašavanja izvele što brže, Turska je proglasila vanredno stanje na tri mjeseca u deset provincija. U Siriji su spasioci izvukli još preživjelih ispod ruševina srušenih zgrada, ali nade su sve manje da će se pronaći preživjeli. Smatra se da su deseci hiljada izgubili svoje domove.

(RTv7/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*