Udruženje “Ženska vizija” organizuje seminar o temi: “Osoba od povjerenja  u sistemu zaštite žena žrtava nasilja i koje su u riziku od nasilja- pravo i potreba”

Udruženje Ženska Vizija iz Tuzle naredna dva dana organizira seminar za predstavnike institucija o temi: “Osoba od povjerenja  u sistemu zaštite žena žrtava nasilja i koje su u riziku od nasilja- pravo i potreba”. Poziv za učešće na seminaru upućen je  predstavnicima Policije, Centra za socijalni rad Tuzle, Općinskog suda Tuzla, Tužilaštva i Centra za mentalno zdravlje.

Podsjećamo, dopunom Zakona o zaštiti od nasilja u porodici  FBiH uvedena je novina Institut osobe od povjerenja  prema kojem  će žrtva nasilja imati pravo odrediti osobu od povjerenja koja može biti prisutna u svim postupcima i radnjama propisanim ovim Zakonom u koje je uključena žrtva. Sudovi i drugi organi su obavezni omogućiti prisustvo osobe od povjerenja u svim postupcima i radnjama.

Žene žrtve nasilja vrlo često su ostavljene same, bez podrške, bez dovoljno informacija šta učiniti, kome se obratiti za pomoć što utiče na donošenje odluke da li ili ne prijaviti nasilje.

Zbog toga je izuzetno važno raditi na stalnom informisanju i upoznavanju i žrtava i predstavnika/ca institucija u lancu sistema zaštite o novom institutu, novom modelu podrške – “Osoba od povjerenja”. Osoba od povjerenja je član porodice ili druga fizička osoba ili zaposlenik  organa starateljstva, institucije nadležne za socijalnu i zdravstvenu zaštitu,  druge javne ustanove ili nevladine organizacije, koja može biti prisutna svim postupcima i radnjama u koje je uključena žrtva, a koji su u vezi ostvarenja zaštite i podrške vezano za nasilje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*