Švedska obećala što skoriju vojnu pomoć Ukrajini

Švedska je u srijedu obećala kako će požuriti s dostavom zastrašujućih artiljerijskih topova Arčer u Ukrajinu “što je skorije moguće”, ali je također upozorila da će buduća vojna pomoć morati biti uravnotežena s vlastitim vojnim potrebama kao buduće članice vojnog saveza NATO.

Govoreći tijekom posjeta glavnom gradu Ukrajine, švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da će haubice Arčer, kao i 51 borbeno vozilo pješadije i protutenkovsko oružje koje je Švedska obećala, zajedno “pružiti značajan doprinos borbenoj moći Ukrajine”.

Najnoviji obećani paket švedske vojne pomoći dolazi u trenutku kada Ukrajina žestoko brani teritorij na istoku zemlje protiv novih ruskih napada.

Kristerson, govoreći na konferenciji za novinare u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nije želio reći kada će točno stići topovi Arčer, navodeći sigurnosne potrebe i “također praktične razloge, u vidu obuke i sličnih stvari”.

Rekao je, međutim, da će obuka početi “veoma brzo” i obećao je da će Arčer isporučiti “što je skorije moguće”.

Kristerson je bio manje solidaran u pogledu drugog sustava naoružanja na listi želja Kijeva – borbenih zrakoplova.

Nije isključio takvu podršku. On je, međutim, također sugerirao da Švedska ne bi htjela sama kao potencijalni dobavljač i da bi se druge zemlje morale okupiti oko ideje o isporuci zrakoplova, kao što su na kraju učinile oko slanja tenkova NATO standarda u Ukrajinu.

“Trenutno ništa ne isključujemo, ovo nije vrijeme da bilo što isključujemo. Istovremeno, međutim, priznajemo činjenicu da nam je potrebna međunarodna koalicija za dalje korake. To je sasvim očigledno”, izjavio je švedski premijer.

Kristerson je rekao da će želja Švedske da se pridruži NATO-u – zajedno s drugom državom kandidatom Finskom – također utjecati na njeno razmišljanje o vojnim opskrbama Ukrajine.

“To što smo država kandidat za NATO trenutno nas stavlja u veoma posebnu situaciju. Imamo veoma očigledne razloge da sada budemo izuzetno oprezni sa vlastitom obranom”, kazao je.

Učinit ćemo sve što možemo da podržimo Ukrajinu, i to ćemo učiniti na način koji neće predstavljati avanturu ili riskirati sposobnost Švedske da se brani, jer je to ključna kompetencija koju treba održati država kandidat za NATO – izjavio je švedski čelnik, prenosi AP.

BHRT/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*