Srbija se ponovo nije uskladila sa novim odlukama Vijeća EU o Ukrajini

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim odlukama Savjeta EU o restriktivnim mjerama zbog podrivanja i prijetnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine odnosno destabilizacije situacije u toj zemlji, kao i zbog situacije u Maliju i kršenja ljudskih prava.

Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel, Savjet EU je 25. februara usvojio odluku o restriktivnim mjerama kojom je na listu subjekata i tijela koji podliježu restriktivnim mjerama zbog podrivanja ili ugrožavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine dodato 87 fizičkih lica i 34 subjekta.

Savjet EU je 25. februara usvojio i odluku o dodatnim restriktivnim mjerama portiv Rusije zbog njenih akcija na destabilizaciji situacije u Ukrajini.

Istoga dana Savjet EU usvojio je i odluku kojom je proširena lista pojedinaca, pravnih lica, entiteta u tijela pod restriktivnim mjerama zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava i zloupotreba, kao i odluku kojom se proširuje lista pojedinaca entiteta i subjekata pod restriktivnim mjerama zbog situacije u Maliju.

Sa četiri nove odluke Savjeta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, BiH.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa prethodnih 13 odluka Savjeta EU o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine koje su donijete u januaru i februaru ove godine i julu, septembru i novembru prošle godine.

Nije se uskladila ni sa odlukom Savjeta EU o primjeni posebnih mjera u borbi protiv terorizma iz jula 2022, kao ni sa odlukama Savjeta EU o restriktivnim mjerama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*