Obilježen Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

U povodu Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, danas je održana tribina pod nazivom “Tuberkuloza: epidemiologija, dijagnostika i liječenje”. Cilj tribine je predstavljanje problematike dijagnosticiranja tuberkuloze, te upoznavanje sudionika sa savremenim metodama liječenja.

U BiH je od 1994. godine na snazi Nacionalni program za borbu protiv tuberkuloze. Na danas održanoj tribini čiji je organizator Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla, izneseni su i zvanični podaci, kada je u pitanju tuberkuloza na području TK.

Ovom prilikom istaknuto je da se radi o bolesti koja se liječi besplatno, a pored lijekova ne plaća se ni bolnički tretman. Problem je u tome što se ova bolest u našem društvu još uvijek doživljava kao bauk, te je neophodno raditi na jačanju svijesti o tome da je tuberkuloza izlječiva bolest, na čemu radi i tročlani tim koordinatora jedinice za kontrolu tuberkuloze na području TK.

Predavači na tribini bili su doc. dr. Sead Jamakosmanović i prof. dr. Munevera Osmić, koordinatori jedinice za kontrolu tuberkuloze za TK i doc. dr. Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*