Počela dodjela licenci turističkim agencijama u TK

Povodom dodjele prvih Licenci za organizovanje turističkih putovanja putničkim agencijama, u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, danas je upriličena konferencija za medije. Riječ je o uvođenju evropskih standarda u radu putničkih agencija, na što su svi koji se bave ovom granom pivrede obavezni.

Cilj uvođenja licence je da se podigne nivo sigurnosti kod korisnika usluga putničkih agencija, podigne kvalitet usluga koje se nude, smanje rad na crno u ovoj privrednoj djelatnosti, te mogućnost razvoja sive ekonomije u turističkom sektoru. Ovom prilikom dodijeljene su licence za tri turističke agencije iz Tuzle, a resorni kantonalni ministar Edin Ajanović, pozvao je i ostale agencije i firme koje se bave organizaciom putovanja, da im se obrate za licenciranje.

„Ovo ima dvostranu korist. Onaj ko pruža usluge, znaće ko su mu stvarni konkurenti na tržištu, i mi ćemo imati registar na osnovu kojeg ćemo znati koliko imamo turističkih agencija na Tuzlanskom kantonu. Za konzumente usluga jako je bitno da ono što plate i dobiju, ništa ni više ni manje, a ovim se samo kvalitet usluge može podići na viši nivo. Nadamo se da će naš primjer poslužiti u cijeloj FBiH.“, kazao je medijima ministar Ajanović.

Iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja poručuju građanima – korisnicima usluga, da kada dođu u turističku agenciju traže licencu na uvid. Kako je pojasnio pomoćnik ministra Hasan Sejdinović, korisnik usluge može se zaštiti, tražeći nekoliko dokumenata prije sklapanja ugovora.

„Ono što zakon propisuje, putnička agencija prije zaključenja ugovora, mora korisniku usluge na njegov zahtjev predočiti, izvod iz opštih uslova putovanja, program putovanja, i izvod iz polise osiguranja ili bankovnu garanciju“, pojasnio je Sejdinović.

Golden Turs je jedna od agencija koja je ovom prilikom dobila potrebnu licencu. Prema riječima vlasnika Asima Bečića, značaj je višestruk, posebno za korisnike njihovih usluga.

„Može se desiti propust avio kompanije ili hotelijera, i to se može riješiti na osnovu neke korektnosti i kvaliteta. Ukoliko ne, naš putnik može svoja prava ostvariti uz pomoć garancije, koja se dobija zahvaljujući licenci“, kazao je Bečić.

Licence se izdaju sa rokom od tri godine, a cijela procedura u resornom ministarstvu traje pet dana. Ukoliko korisnici usluga prijave nepravilnosti u radu, ne dobiju ono što je zagarantovano ugovorom, licenca se agenciji može oduzeti na minimalno godinu dana.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*