Preminuo Sakib Smajlović, dugogodišnji novinar “Dnevnog avaza”

U Srebrenici je danas iznenada preminuo dugogodišnji novinar, dopisnik “Dnevnog avaza” Sakib Smajlović. 

Vijest o iznenadnom odlasku hroničara zbivanja u ovom ranjenom gradu, dobre duše srebreničke, šokirala je sugrađane, novinarsku zajednicu u BiH, ali i sve koji su poznavali ovog dobrog čovjeka, novinara koji je godinama pisao o zaboravljenim ljudima i događajima u dijelu države kojeg se većina sjeti samo u julu.

Smajlović je duže od četiri decenije, u Zvorniku, Sarajevu, Tuzli i Srebrenici, radio novinarski posao koji je postepeno načinjao njegovo plemenito srce, ali se s njim nikada nije mogao rastati. 

Decenijama je pisao za “Dnevni avaz”, posebno upečatljive bile su njegove priče s majkama Srebrenice, o povratničkim mukama i radostima. Zbog izuzetnog doprinosa više puta je proglašavan za dopisnika godine “Avaza”, a dobitnik je i drugih novinarskih nagrada. Svojevremeno je uspješno obavljao i dužnost direktora RTV Srebrenica.

Sa sobom je do kraja nosio ličnu tragediju, gubitak brata Kjašifa, također novinara, kojeg su 9. aprila 1992. godine u dopisništvu „Oslobođenja“ u Zvorniku ubile srpske formacije. Kako bi sačuvao uspomenu na njega, Sakib je napisao knjigu „Ko će javiti UBIJEN NOVINAR“, koja je prevedena i na italijanski jezik.

Uz izraze saučešća porodici, sa Sakibom se opraštamo na Svjetski dan slobode medija.

(Dnevni avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*