UIO BiH još nije isplatila dug Republici Srpskoj

Sud Bosne i Hercegovine ponovo je odgodio izvršenje isplate duga Republici Srpskoj, po osnovu raspodjele prihoda od PDV-a starog skoro deceniju i pol. Dug iz 2009. i 2010. godine iznosi 30 miliona maraka sa kamatama, a prinudna naplata obustavljana je ranije, jer je napravila druge probleme Upravi. Preostala rješenja stvar su dogovora Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Kada se tehničko pitanje pretvori u političko, nikada ne bude riješeno. U Bosni i Hercegovini u slučaju duga prema Republici Srpskoj ne pomaže ni odluka suda. I tako deceniju i pol.

ZORA VIDOVIĆ, ministar finansija Republike Srpske

“Taj novac, odnosno 30 miliona maraka sa kamatom nije više ni približno onoj realnoj vrijednosti koja je nekada bila. Novac će nastaviti da gubi na vrijednosti. Ovakvo pravosuđe i odgađanje izvršenja odluka ne može da služi nikome na čast”.

Prije šest godina sud je donio izvršnu presudu kada je Republika Srpska naplatila nepunih pet miliona maraka, ali je to napravilo problem Upravi za indirektno oporezivanje stvarajući dodatne troškove. Naplata je obustavljena. U Upravi kažu da izmirenje duga ne može biti izvršeno sa depozitnih računa jer je to novac trećih lica koja se najčešće njima i vraćaju. Prijedlog Upravnom odboru Uprave nikada nije odobren.

DARJANA MAGLOV, portparol UIOBiH

“I to na način da se u određenom vremenskom periodu sredstva koja pripadaju Federaciji BiH umanjuju do izmirenja duga ili da se sredstva za izmirenje duga obezbijede kroz budžet BiH. Međutim, Upravni odbor UIO nažalost još uvijek nije riješio ovaj problem”.

Ministarstvo finansija Federacije BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH, Pravobranilaštvo BiH kao zastupnik Uprave za indirektno oporezivanje, sve su to adrese na kojima smo tražili odgovor na pitanje o razlozima nemogućnosti provođenja presude i izmirenja duga. Volje očigledno nema ni za dogovor ni za odgovor. 

Upravni odbor Uprave nije se sastao u ovoj godini. Nije zato moglo biti ni pokušaja da ovo pitanje riješe najpozvaniji, odnosno ministri finansija.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomista

“Iz nekog čudnog razloga sve se pretvara u politiku, političke ustupke, situacije koje se onda praktično dovedu do apsurda na tako jednostavnom pitanju. Pazite, višak prihoda Urave u odnosu na prošlu godinu je preko 500 miliona”.

Još nema indicija ni da će pitanje duga biti riješeno preostalim predloženim načinom. Kroz budžet institucija BiH, koji je na čekanju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*