OŠ „Brčanska Malta“ pobjednik debatnog takmičenja o trgovini ljudima

Finalno debatno takmičenje čija je tema bila, „O trgovini ljudima potrebno je učiti još u osnovnoj školi“, održano je danas  u Tuzli. Takmičenje je dio programa prevencije trgovine ljudima u tuzlanskim osnovnim školama, a realizuje ga Udruženje „Zemlja djece“. Najubjedljiviji u iznošenju argumanata bio je debatni tim Osnovne škole „Brčanka Malta“, koja je u finalu bila uspješnija od OŠ „Mejdan“.

Cilj ovog trogodišnjeg programa je da se djeca školskog uzrasta kroz interaktivne načine učenja, upoznaju sa ovim problemom modernog doba. Prema riječima Mirze Ćatibušića iz Udruženja „Zemlja djece“, takmičenje je pokazalo da je debata kao forma idealan oblik za učenje. Kako je kazao, sada trgovina ljudima iz perspektive osnovaca izgleda drugačije.

„Pripremajući debatu, svako dijete je provodilo malo istraživanje o zadatoj temi. Ono što je interesantno, pripremali su se i na afirmaciju i negaciju, što kod djece razvija kritičko razmišljanje, i daje mogućnost da na određeni problem gledaju iz više uglova. To svakako u ovom periodu njihovog psiho-fizičkog razvoja, predstavlja nešto što je neophodno“, pojasnio je Ćatibušić.

Pobjedničkoj školi pripala je i novčana nagrada od 400 KM, dok su finalisti iz OŠ „Mejdan“ dobili 100 KM. Ostali učesnici su dobili zahvalnice i prigodne nagrade.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*