Gradonačelnik dr. sc. Zijad Lugavić učesnik panela “Moć transformacije – Tehnologije za pametne gradove”

Na 14. Danima Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), u Tuzli održan panel pod nazivom “Moć transformacije – Tehnologije za pametne gradove”, tokom kojeg je gradonačelnik Grada Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić govorio o značaju tehnologije pametnih gradova za poboljšanje javne sigurnosti i sposobnosti reagovanja u vanrednim situacijama, te na koje načine koristiti ključne strategije kojima grad treba dati prioritet.  Gradonačelnik je govorio i kako tehnologije pametnih gradova mogu pomoći u ostvarenju cilja poboljšanja kvaliteta života stanovnika. Konkretno, na koji način ove tehnologije mogu unaprijediti transportnu infrastrukturu, smanjiti gužve u saobraćaju i pružiti efikasnije javne usluge, ali i o projektima koje Grad Tuzla realizuje, kako bi poboljšao usluge i kvalitet života građanki i građana Tuzle.

Također, tokom panela razgovaralo se i na temu osiguravanja jednakog pristupa ovim tehnologijama, posebno za one kojima je pristup uslugama ograničen.

Na panelu se govorilo i o konkretnoj primjeni i inovacijama koje su primjenjive iz drugih gradova i mogu poslužiti kao inspiracija za širi konteks, odnosno kako gradovi mogu prilagoditi tehnološka rješenja svojim specifičnim potrebama i karakteristikama.

Organizator događaja je Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS), koja od svog osnivanja 2007. godine radi na uspostavljanju i jačanju veza između bosanskohercegovačkih naučnika, umjetnika i profesionalaca u dijaspori te izgradnji mostova saradnje s Bosnom i Hercegovinom i širom regijom.

Učesnici panela, uz gradonačelnika Lugavića, bili su: Lejla Pljevljak Rašidagić, Sašo Savič i prof.dr. Aljo Mujčić.

Grad Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*