FILE PHOTO: United Nations Secretary-General Antonio Guterres speaks at a press conference at the United Nations complex in Gigiri, Nairobi, Kenya May 3, 2023. REUTERS/Thomas Mukoya/File Photo

“Generalni sekretar Ujedinjenih nacija dolazi u Srebrenicu”

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, nakon sastanka s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterresom, iz New Yorka je za Anadoliju izjavila kako će Guterres u ovoj godini posjetiti Srebrenicu.

Guterres se jučer u New Yorku sastao s predstavnicima udruženja žrtava i majkama Srebrenice. Subašić, koja je prisustvovala sastanku, u razgovoru s novinarom Anadolije, kazala je kako su s Guterresom razgovarali o ukupno devet tačaka.

“Bilo je devet tačaka o kojima smo razgovarali, iznijeli smo naše probleme s kojima se kao žrtve genocida suočavamo. Razgovarali smo o presudama koje je donio Haški tribunal. Znamo da je Haški tribunal završio misiju onako kako treba, zahvaljujući Brammertzu (glavni tužilac Haškog tribunala, Serge, op. a.) i drugima. Pitali smo kako planira zaštititi presude koje se stalno negiraju i veličaju ratni zločinci, pitali smo šta će uraditi po tom pitanju”, kazala je Subašić.

Navela je kako su tokom susreta, između ostalog, tražili, odnosno podržali i prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je ranije od UN-a zatražio da arhiv Haškog tribunala bude prebačen u Sarajevo. Tražili su također spomen-sobu posvećenu genocidu u Srebrenici, kao i osnivanje fonda za reparaciju žrtava.

“Tražila sam da to bude fond za sve žrtve u Bosni i Hercegovini”, poručila je Subašić.

Na pitanje da li je zadovoljna odgovorima generalnog sekretara i kakav je njen opći dojam sa sastanka u New Yorku, Subašić je kazala:

“Dok sam pričala, gledala sam ga u oči, sve je pisao, kao i njegovi saradnici. Dao nam je punu podršku i odgovorio je na svako naše pitanje pojedinačno. Nije gledao na vrijeme, čak smo duže razgovarali od predviđenog. Više puta su ga zvali, ali on nije prekidao. To nam je posebno značilo. Sastanak je trajao skoro cijeli sat.”

Kazala je kako je porodicama žrtava najvažnije da presude budu zaštićene.

“Tražili smo od generalnog sekretara da se ponovo u Generalnoj skupštini UN-a pokrene glasanje o rezoluciji (o Srebrenici), jer to Vijeće sigurnosti ranije nije uspjelo, ali Generalna skupština može”, kazala je Subašić, napominjući kako je zadovoljna sastankom, jer je Guterres obećao dati svaku podršku.

Pozvala je generalnog sekretara da posjeti Srebrenicu, a na pitanje mogu li ga očekivati na ovogodišnjoj komemoraciji i dženazi 11. jula u Potočarima, odgovorila je:

„Ove godine možda ne očekujemo (dolazak na dženazu 11. jula), ali on (Guterres) neće čekati 11. juli, on će posjetiti Srebrenicu u ovoj godini.”

Podsjetila je da je Guterres ranije posjetio Srebrenicu kao predstavnik Vlade Portugala, te kako on sigurno neće dozvoliti da završi misiju kao generalni sekretar UN-a, a da ne bude u Potočarima.

Na kraju je dodala kako je tokom sastanka pohvalila Tužilaštvo u Hagu na čelu s glavnim tužiocem Sergeom Brammertzom, posebno u kontekstu posljednje presude Simatoviću i Stanišiću.

Predstavnici udruženja žrtava ostaju u New Yorku danas i sutra.

Osim s Guterresom, sastali su se i sa specijalnom savjetnicom za prevenciju genocida UN-a, danas ih očekuje susret s šeficom opštih poslova, a sutra sa političkim savjetnikom.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*