Tuzla: Festival „Franjo Bosanac – Franciscus Bossinensis“ otvara Napretkov trio Musica Salinea

Festival klasične glazbe „Franjo Bosanac – Franciscus Bossinensis“, kojeg organiziraju HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla od 12. do 14. lipnja, bit će zaista jedinstven.

Prvu večer nastupa Napretkov trio Musica salinea, a tri velike glazbene umjetnice, Alma Hodžić-Pašić, Lorena Milina i Lidija Paulin izabrale su raznolik program klasične glazbe kako bi publici pružile izuzetno i bogato glazbeno iskustvo.

Prvi dio koncerta posvećen je hrvatskim skladateljima Rudolf Matzu i Dori Pejačević. Izabrani su zbog svojeg važnog umjetničkog doprinosa, inovativnosti, kulturnog nasljeđa te inspiracije koju pružaju. Njihova glazba ostaje relevantna i cijenjena i danas te ostavlja trajan pečat u glazbenom svijetu.

Za drugi dio koncerta odabrale su skladbe koje zrače šarmom, veseljem i strašću, stvarajući kontrast melankoličnim kompozicijama koje izražavaju duboku tugu ili zaborav.

“Publiku čeka i iznenađenje. Naime, koncert će otvoriti učenica 4. razreda Osnovne muzičke škole Tuzla koja pohađa klavir u klasi Alme Hodžić Pašić i predstaviti skladbu Franciscusa Bossinensisa. Radi se o izuzetnoj mladoj nadi pijanizma s već osvojenim mnogobrojnim prvim nagradama,  Nejli Koprić”, kaže za Hrvatski glasnik violinistica Lorena Milina.

Festivalom klasične glazbe koji će se sve tri večeri održavati u Hrvatskom kulturnom centru, a koji oživljava ime istaknutog skladatelja Franciscusa Bossinensisa želi se pokazati koliko je važno kroz kulturu i umjetnost sačuvati od potpunog zaborava one koji su stvarali, skladali i koji su za sva vremena ostavili neizbrisiv trag u umjetnosti.

“Kažu da je umjetnost ogledalo društva. Dakle, oživjeti one koji su ostavili neizbrisiv trag u umjetnosti svakako ima značajan utjecaj na nas kao pojedince i društvo u cjelini. Pruža priliku za očuvanje kulturne baštine, doprinosi širem razumijevanju umjetnosti i njezine vrijednosti u društvu te nas obogaćuje na emocionalnom i kognitivnom planu. Nama kao umjetnicama je zaista bitno povezati se s njihovom kreativnošću kako bismo crpile inspiraciju i razvijale svoj umjetnički izričaj”, ističe ova sjajna umjetnica Napretkovog tria Musica Salinea.

Veoma malo se zna o Franji Bosancu, skladatelju iz 15. i 16. stoljeća koji je rođen, najvjerojatnije u okolini Srebrenika. Zato upravo jedan festival, posvećen ovom velikom umjetniku potiče i druge da o njemu još nešto otkriju, poput malde pijanistice Nejle Koprić.

“Ovaj festival posvećen Franji Bosancu može imati pozitivan utjecaj na širenje svijesti o ovom skladatelju. Kroz organizaciju festivala moguće je potaknuti i druge da istraže i otkriju više te pridonesu stvaranju mreže stručnjaka i entuzijasta koji su zainteresirani za proučavanje i očuvanje glazbenog naslijeđa Franje Bosanca. Kroz suradnju i dijeljenje resursa, moguće je poboljšati pristup arhivskim dokumentima, knjigama, zapisima i drugim materijalima koji se odnose na njegov rad. Osim toga, festival može potaknuti i lokalnu zajednicu da bude ponosna na svog skladatelja te da očuva i njeguje svoje kulturno naslijeđe”, kaže nam Lorena Milina.

Stoga je od iznimne važnosti ovo što HKD Napredak svoj rad vodi u ovom smjeru, stalnom uzdizanju kulture i kulturnih vrijednosti. Jer, kultura je temeljni dio identiteta jednog društva i igra ključnu ulogu u oblikovanju naših vrijednosti, razumijevanju različitosti i promicanju međusobnog poštovanja stoga smatram da je dužnost jedne institucije s tako dugom tradicijom, ali i nas kao umjetnika da vodimo svoj rad u smjeru stalnog uzdizanja kulturnih vrijednosti.

“Kultura je jezik koji govori sam za sebe, prelazi granice riječi i omogućuje nam da izrazimo svoje osjećaje, ideje i iskustva na kreativan i suptilan način. Ona nam omogućuje da se povežemo s drugima, dijelimo naše perspektive i razumijemo svijet iz različitih kutova gledanja. Uzdižući kulturu i kulturne vrijednosti, HKD Napredak daje važan doprinos razvoju društva u cjelini. Njihova predanost jačanju kulturnog identiteta i obrazovanju ljudi ima dugoročne pozitivne učinke na društvenu koheziju, razumijevanje i toleranciju među ljudima te ostavlja dubok i trajan utjecaj na društvo, čineći ga bogatijim, raznolikijim i snažnijim”, smatra  Lorena Milina.

Publika ima ključnu ulogu u stvaranju atmosfere i energije tijekom izvedbe. Njihova reakcija utječe na izvođače i može ih inspirirati i motivirati. S druge strane, izvođačeva strast i izražajnost mogu prenijeti publiku na emotivno putovanje, izazivajući snažne emocije. Ovo ističem jer svirati u Tuzli je poseban doživljaj budući da nas publika već poznaje i ta povezanost publike i izvođača je već ostvarena stoga se jako veselimo skorašnjem nastupu“, istaknula je na kraju razgovora za HG istaknuta umjetnica i violinistica Lorena Milina.

 Maja Nikolić/Hrvatski glasnik

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*