U Ugandi 25 učenika ubijeno u napadu militanata na školu

Militanti povezani s tzv. “Islamskom državom” ubili su 25  i oteli još nekoliko osoba u napadu na školu u zapadnoj Ugandi u blizini granice s Demokratskom Republikom Kongo, saopćila je policija u subotu.

“Naše snage progone neprijatelja kako bi spasile otete i uništile tu grupu”, saopćio je vojni portparol Felix Kulayigye na Twitteru.

Vlasti nisu navele koliko su ljudi oteli napadači, pripadnici pobunjeničke grupe Savezničke demokratske snage (ADF) koja se zaklela na vjernost tzv. “Islamskoj državi”.

Pobunjenici  su u petak navečer napali srednju školu Lhubirira u gradu Mpondwe na zapadnoj granici zemlje, spalivši spavaonicu i pljačkajući hranu, saopćila je policija.

“Do sada je 25 tijela izvučeno iz škole i prebačeno u bolnicu Bwera. Također je pronađeno osam žrtava, koje su i dalje u kritičnom stanju u bolnici Bwera”, objavila je policija na Twitteru.

Policija nije navela koliko je učenika ubijeno.

Napadači su pobjegli prema nacionalnom parku Virunga u Kongu, dodala je policija.

Pobunjenici ADF-a pokrenuli su pobunu protiv predsjednika Yowerija Musevenija 1990-ih iz svoje početne baze u planinama Rwenzori.

Grupu je uveliko porazila ugandska vojska, ali su njeni ostaci pobjegli preko granice u ogromne džungle istočnog Konga, odakle su otada pokretali svoju pobunu vršeći napade na civilne i vojne ciljeve u Kongu i Ugandi.

U aprilu je ADF napao selo na istoku Demokratske Republike Kongo, ubivši najmanje 20 ljudi, prenosi Reuters.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*