Šalenberg predstavlja grupu za ubrzano pristupanje regiona Uniji

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg predstaviće sutra grupu “Prijatelji zapadnog Balkana”, koju će činiti sedam članica EU koje žele da se ubrza pristup zemalja regiona Uniji, saopštilo je Ministarstrvo spoljnih poslova Austrije.

U saopštenju se navodi da će Šalenberg novu grupu predstaviti tokom Evropskog foruma u Vahauu, u Donjoj Austriji.

Iz Ministarstva je precizirano da će grupu “Prijatelji zapadnog Balkana” činiti Austrija, Grčka, Italija, Hrvatska, Slovačka, Slovenija i Češka, te da su te zemlje riješene da preduzmu odlučne korake.

U saopštenju se ističe da EU mora “konačno da odlučno krene u proces proširenja u jugoistočnoj Evropi”, javila je austrijska novinska agencija APA.

“Uz ispravnu usredsređenost na Ukrajinu, EU ne smije da izgubi iz vida zemlje jugoistočne Evrope”, napominje se u saopštenju.

Šalenberg je na sutrašnji forum pozvao ministre spoljnih poslova Slovačke, Češke i Hrvatske, Miroslava Vlačkovskog, Jana Lipavskog i Gordana Grlića Radmana, a potvrđeno je i prisustvo specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, kao i ključnih članova civilnog društva i dijaspore Bosne i Hercegovine u Austriji, prenio je portal “Euraktiv”.

Ministarstvo dodaje da cilj ministara spoljnih poslova da podrže deklaraciju potpisanu u Getvigu 2011. godine, koja naglašava potrebu za snažnijom evropskom integracijom zapadnog Balkana i “postepenom, ali ubrzanom integracijom” prije punog pristupanja EU.

Inicijativa Austrije za osnivanje nove grupe dolazi u vrijeme kada su se lideri EU i zemalja regiona osvrnuli na obećanja o brzom pridruživanju zemalja Balkana na samitu EU – zapadni Balkan u Solunu 2003. godine, pošto je u juče obilježena 20. godišnjica tog samita.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*