Šefica Europol-a: Narko-bosovi prijete stabilnosti EU demokratije

Catherine De Bolle, šefica Europol-a, je izjavila za da je vladavina prava u evropskim demokratijama u opasnosti da bude narušena.

I to ukoliko lideri EU ne pojačaju odgovor na porast kriminala povezanog sa drogom.

De Bolle je rekla za POLITICO. da je Evropa zamijenila SAD kao primarno ciljno tržište za međunarodne trgovce drogom, te se očekuje porast dolaska droge u naredne dvije godine zbog prekomjerne proizvodnje.

Rezultat toga je porast nasilja i postepena korupcija na nekoliko žarišta trgovine drogom, uključujući luku Antwerpen u Belgiji, jer kriminalne bande sve više pokušavaju infiltrirati logističke kompanije, lokalnu vlast pa čak i pravosudni sistem, upozorila je De Bolle.

“Vidimo da je Evropska unija postala važnija (za kriminalce) u odnosu na Sjedinjene Američke Države. Evropske zemlje trenutno dominiraju”, rekla je. “Vidimo da ćemo u naredne dvije godine imati porast droge prema Evropskoj uniji zbog veće proizvodnje.”

Upozorenje od De Bolle, bivše šefice belgijske federalne policije, dolazi u trenutku kada se EU suočava s brojnim izazovima za vladavinu prava, uključujući zemlje poput Bugarske, koja se nalazi duž ključne rute uvoza droge iz Bliskog istoka, gdje se organizirani kriminal često smatra povezanim s vladom, navodi POLITICO.

Međutim, De Bolle je rekla da se Evropa suočava s pogoršavajućim problemom organiziranog kriminala povezanog s drogom ne samo u Srednjoj i Istočnoj Europi. To je prisutno i u bogatim središtima Zapadne i Sjeverne Europe, od Antwerpena u Belgiji, preko Rotterdama i Amsterdama u Nizozemskoj, do Hamburga u Njemačkoj i malih luka u Španiji te obalnih gradova u Švedskoj.

“Rotterdam i Antwerpen su vrlo važni za kriminalne grupe. Ali primjećujemo da što više radimo u velikim lukama, postoje i manje luke poput Hamburga ili luke u Španiji, koje su vrlo profitabilne i zanimljive za trgovce drogom”, rekla je De Bolle.

Jedan od neposrednih efekata povezivanja kartela za izvoz droge iz Južne Amerike s mafijaškim grupama u Europi je porast nasilnog kriminala. “Ono što nas zaista brine je porast nasilja. Ne samo obično nasilje: ubojstva po ugovoru, mučenja, eksplozije, zaista teško i krvavo nasilje s velikim brojem mrtvih ljudi”, rekla je.

Naime, nekoliko europskih zemalja posljednjih je godina bilo šokirano visokoprofilnim ubojstvima povezanim s drogom. U Nizozemskoj, čiji je luka Rotterdam ključni ulaz za drogu u Europu, bezobzirno ubojstvo prominentnog novinara za kriminalistiku, Petera R. de Vriesa, 2021. godine i ubojstvo odvjetnika Derka Wiersuma 2019. godine izazvali su nacionalno preispitivanje i obećanje da će se oštro suprotstaviti kriminalnim bandama droge. ‘Veoma teška situacija’ U Belgiji, sjedištu institucija EU, ubojstvo jedne 11-godišnje djevojčice u nasilju povezanom s drogom ranije ove godine u Antwerpenu izazvalo je sličnu osudu, dok je policija prošle godine otkrila zavjeru za otmicu ministra pravde zemlje, Vincenta Van Quickenbornea, što je rezultiralo pojačanom sigurnošću za njega. “Vrlo zabrinjavajuće, ali predvidljivo”, reagirao je tada Bart De Wever, desničarski gradonačelnik Antwerpenu.

Zvona za uzbunu također zvone u Švedskoj, Španjolskoj i Njemačkoj, gdje je De Bolle izjavila da je luka Hamburg postala ključna destinacija za krijumčare. Problem za lidere EU je taj što se na svakom od tih žarišta krijumčari postupno podjarmljuju vladavini prava korumpiranjem radnika u logistici, preuzimanjem IT sustava, infiltriranjem lokalne vlasti, pa čak i sudova i policije, rekla je.

“Otkrili smo luku u kojoj su svi bili korumpirani. Ako napustimo određena područja, možemo imati zaista složene situacije u kojima kriminalci preuzimaju kontrolu”, izjavila je De Bolle, odbivši otkriti ime luke.

Dodala je: “Oni (bande) se infiltriraju u naša društva… Žele odlučivati o važnim pitanjima u našem društvu. Moramo to postaviti kao prioritet u nadolazećim godinama ako želimo spasiti i zaštititi ranjive skupine.”

Iako Europa nije toliko pogođena fentanilom, izuzetno snažnim sintetičkim opioidom koji je odgovoran za veliki broj smrtnih slučajeva predoziranja u Sjedinjenim Američkim Državama, njegova upotreba raste u Estoniji, Švedskoj, Finskoj i Njemačkoj, prema Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

Suočeni s pogoršavajućom situacijom, lideri EU i šefovi pravosudnih organa pojačavaju svoje napore u borbi protiv napada bandi. U 2021. godini, masivna akcija prevara koordinirana u više zemalja i usmjerena na enkriptirane telefone rezultirala je s oko 800 uhićenja, većinom u Europi. Lideri šest europskih vlada – Belgije, Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske i Nizozemske – formirali su koaliciju protiv kriminala radi razmjene obavještajnih podataka i zajedničkog djelovanja protiv organiziranog kriminala.

No, lideri moraju učiniti borbu protiv organiziranog kriminala još većim prioritetom ako žele izbjeći gubitak povjerenja građana u sustav, upozorila je De Bolle.

“Nalazimo se u vrlo teškoj situaciji”, rekla je. “Kasnimo.”


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*