Nećemo blokirati neradnu nedjelju ako je u interesu radnika i poslodavaca

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić smatra da novi zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH nije temeljni zakon kojim treba da se uređuju prava radnika, te da pitanje uvođenja neradne nedjelje treba biti uređeno Zakonom o radu, kolektivnim ugovorima i pravilnicima.

Delić je istakao da Ministarstvo još nije zauzelo zvanični stav kada je u pitanju inicijativa Sindikata radnika u trgovini u Federaciji BiH koju su uputili Federalnom ministarstvu trgovine i koja bi se implementirala kroz novi zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH.

– Nismo zauzeli zvanični stav o neradnoj nedjelji, jer nismo uradili nikakvu analizu i nismo istražili mišljenja svih zainteresiranih strana. U razgovoru sa Udruženjem poslodavaca FBiH uvidjeli smo da ni oni još nemaju stav o tome – kazao je.

Međutim, Delić tvrdi da neće blokirati donošenje takve odluke, ako se uspostavi da je ona u interesu radnika i poslodavaca.

Pojasnio je da su neradni dani regulisani Zakonom o radu te da svaki radnik ima pravo da u toku jedne sedmice ima 24 sata odmora, ali da zakon ne definiše koji je to dan.

Međutim, istakao je da svi poslodavci ne poštuju odredbe Zakona o radu po pitanju rada za vrijeme praznika ili sedmičnog odmora, što je obično dan nedjelje, kada poslodavci ne isplaćuju dodatne benefite radnicima koji rade nedjeljom.

– Najbolje rješenje je pitanje neradne nedjelje urediti integralno na nivou Federacije BiH kroz Zakon o radu, a ne zakonom o unutrašnjoj trgovini, jer bi se nakon toga mogao pojaviti drugi sindikat koji bi tražio da se uredi njihovo pravo na neradni petak, subotu ili nedjelju – naglasio je.

Ukoliko se želi urediti pitanje neradne nedjelje, dodao je Delić, to treba uraditi kroz resorno Ministarstvo, odnosno kroz Zakon o radu, ali da je prije toga potrebno uraditi studije i analize.

– Imamo dosta argumenata za, ali ima dosta i protiv. Ali ne smijemo donositi ad hoc rješenja, ukoliko želimo da budu dugoročna i sistemska – poručio je Delić.

Ministar Delić je naglasio da u Evropskoj uniji ima pozitivnih i negativnih praksi, ali da Evropski sud pravde nije dozvolio da nedjelja bude neradni dan, već je ostavljeno na volju članicama da odrede kako im i odgovara.

– U nekim zemljama je rad nedjeljom zabranjen, u nekim dozvoljen, negdje postoje pozitivni primjeri, a negdje negativni. Ne smijemo donijeti bilo kakvu odluku a da prethodno ne uradimo istraživanje – zaključio je Delić.

Vlada Federacije BiH bi trebala, kako je najavljeno, tek razmatrati Prednacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH kojim je predviđeno da prodajni objekti budu zatvoreni nedjeljom i u dane praznika u FBiH.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*