Dvije aviokompanije zainteresirane za uspostavu letova iz Tuzle, moguć i povratak Ryanaira

Dvije aviokompanije zainteresirane su za uspostavljanje letova sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, saznaje Klix.ba. Pozitivna je ovo vijest nakon što je Wizz Air odlučio zatvoriti svoju bazu te drastično smanjiti broj operacija.

Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air donijela je odluku o tome da u septembru ove godine zatvori svoju bazu na Međunarodnom aeordromu u Tuzli te drastično smanji broj operacija.

Ovo je posebno zabrinulo bh. dijasporu koja je u velikoj mjeri koristila usluge tuzlanskog aerodroma i navedene aviokompanije.

Odluka Wizz Aira, a kako smo to ranije objavili, utjecat će i na prihode tuzlanske zračne luke, međutim, menadžment aerodroma traži način da nadomjesti linije koje će biti ukinute.

Kako saznaje Klix.ba, dosad su samoinicijativno dvije aviokompanije iskazale zainteresiranost za moguću uspostavu svojih linija iz Tuzle te su početni pregovori već obavljeni.

Prema riječima našeg izvora, jedna je nacionalna aviokompanija dok se druga bavi charter operacijama, s tim da bi u kontekstu Tuzle mogli preorijentirati svoj način poslovanja.

Nakon obavljenih početnih razgovora, uskoro bi trebalo uslijediti i zvanično dostavljanje ponude kompanija, što će biti korak bliže ka uspostavljanju saradnje.

Ukoliko sve bude teklo po planu, prve linije bi se eventualno mogle očekivati u septembru ili s početkom zimske sezone letenja.

Međunarodni aerodrom Tuzla nakon perioda pandemije koronavirusa ponovno je počeo stajati na svoje noge, a poslovni rezultati za ovu godinu su odlični. Unazad nekoliko mjeseci bilježe svoje lične rekorde, a u julu su prevezli blizu 70 hiljada putnika.

Najveći dio osoba prevezen je posredstvom aviokompanije Wizz Air sa čijim predstavnicima je nakon donošenja odluke, a kako je potvrđeno za Klix.ba, menadžment tuzlanskog aerodroma obavio razgovore.

Kako nam je potvrđeno, njihova odluka o zatvaranju baze i dalje je na snazi, a linije do Basel Mulhousea, Dortmunda, Frankfurt-Hahna i Memmingena ostaju.

S druge strane, razgovori su vođeni i sa predstavnicima aviokompanije Ryanair koja je trenutno suspentovala letove iz Tuzle, a povratak bi mogao uslijediti ukoliko im se ukine taksa od tri konvertibilne marke, koliko moraju izdvajati po putniku.

Upravo zbog ove takse, koja je sporna za Ryanair, letovi iz Tuzle su privremeno suspendovani, a ponovo bi mogli biti uspostavljeni ako Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) udovolji njihovom zahtjevu.

Inače, zahtjev za ukidanje ove takse pored Tuzle, podnijele su i uprave aerodroma u Mostaru i Banjoj Luci. Svi oni su se obratili Ministarstvu prometa i komunikacija BiH i BHDCA-u.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*