Stotine vatrogasaca uz podršku aviona nastavilo je borbu protiv velikog šumskog požara zbog kojeg su evakuisani dom za njegu i nekoliko sela sjeverozapadno od Atine, glavnog grada Grčke ( Ayhan Mehmet - Anadolu Agency )

Požar na sjeveroistoku Grčke postepeno jenjava, angažovano više od 700 vatrogasaca

Postepeno se stavlja pod kontrolu veliki šumski požar na sjeveroistoku Grčke, koji je aktivan već 17 dana. Stotine vatrogasaca se još uvijek bore s požarima na pojedinim dijelovima.

Pojačanja su poslata tokom vikenda na požar koji je gorio u regionu Evros. Na terenu je 741 vatrogasac, uz podršku 124 vozila i dva kanadera.

U požaru je poginulo 20 ljudi. Vjeruje se da se radi o migrantima koji su nedavno prešli granicu.

U požaru, koji je izbio 19. augusta u blizini grada Aleksandropolisa na sjeveroistoku zemlje i spojio se sa drugim požarima u jedan masivni šumski požar, do nedjelje je izgorjelo više od 93.000 hektara zemlje, prema podacima Uprave za vanredne situacije Evropske unije Copernicus Servis, što ga čini najvećim pojedinačnim požarom koji je pogodio državu EU od početka evidencije 2000. godine.

Šumski požari su uobičajeni u Grčkoj i drugim zemljama južne Evrope tokom vrućih i suhih ljeta. 

Desetine požara izbijaju svaki dan širom zemlje sedmicama, a vatrogasna služba je saopćila da su se njene snage borile s 82 požara u periodu od subote popodne do nedjelje popodne, od kojih je 49 izbilo u ta 24 sata.

Sa svojim vatrogasnim snagama, Grčka je zatražila pomoć od drugih evropskih zemalja i primila je stotine vatrogasaca, kao i flotu aviona i helikoptera sa cijelog kontinenta. 

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*