Lukić o afričkoj kugi svinja: Efektivnost mjera značajna i situacija blago pozitivna

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske će u ovoj nedjelji i službeno odjaviti prisustvo afričke kuge svinja u lokalnim zajednicama Modriča, Doboj, Ribnik i Čajniče gdje u proteklih 20 dana, koliko traje inkubacioni period, nije bilo novih slučajeva, izjavio je danas Negoslav Lukić iz resora za veterinarstvo.

“U Semberiji je i dalje najkritičnija situacija, ali u ovom trenutku nema otvorenih žarišta sa kojih nisu sklonjene životinje koje su uginule ili su pozitivne i trebale su se eutanizirati”, rekao je Lukić nakon sastanka Ekspertske grupe za suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja, koji je održan u Bijeljini. 

On je rekao da se do 15. septembra očekuje izuzetno vrijedna donacija iz Narodne Republike Kine – oprema za laboratorije, uključujuči deset pi-si-ar uređaja, vrijednosti 2,5 miliona KM. 

Prema Lukićevim riječima, situacija sa afričkom kugom svinja je u posljednje dvije nedjelje blago pozitivna, sa manjim brojem pozitivih slučajeva. 

“Analizirali smo efektivnost mjera koje je resorno ministarstvo donijelo prije tri nedjelje, kojim je omogućeno premještanje životinja iz farmi sa visokim biosigurnosnim nivoom na klanje i na druge farme i efektivnost ovih mjera je značajna, prometovano je 4.721 svinja i oko oko 90 osto tih grla je upućeno na klanje”, istakao je Lukić. 

Predsjednik Ekspertske grupe za suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja u Republici Srpskoj Drago Nedić rekao je da ima već dosta dobrih rezultata i ukazao na značaj odgovornosti svih u ovoj borbi. 

On kaže da se nada u nauku da će bar za godinu dana doći i do vakcine protiv afrike kuge svinja. 

Glavni veterinarski inspektor u Republici Srpskoj Vladimir Milijević rekao je da su u Ekspertskoj grupi zadovoljni rezultatima dosadašnjih mjera i najavio dalja poboljšanja u cilju da se spriječi širenje afričke kuge svinja i dozvoli promet zdravih životinja i njihovo ekonomsko iskorištavanje u ugroženom području. 

Predrag Novaković iz Veterinarske stanice u Ugljeviku također je ukazao na značaj biosigurnosnih mjera na farmama, navodeći da se u toj opštini blago stišava bolest, te da dan ili dva ne bude novih prijavljenih slučajeva afričke kuge svinja. 

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*