(Video) Donacije hrane pred istek roka oslobođene od plaćanja PDV-a

Svakodnevno se u Bosni i Hercegovini u više od 60 javnih kuhinja podijeli oko 16.000 besplatnih obroka, a nije zanemariv ni broj građana i građanki koji primaju dodatne pakete hrane. Zbog poskupljenja, broj korisnika i korisnica javnih kuhinja iz mjeseca u mjesec raste.

Istovremeno se u našoj zemlji uništi ogromna količina hrane. Prema podacima Ujedinjenih nacija, riječ je o 400.000 tona hrane na godišnjem nivou. Jednu trećinu čini hrana koja je pred istekom roka trajanja ili čija je ambalaža oštećena. Kada se ovo preračuna, dnevno se u BiH uništi 767.123 obroka.

Kada bi se ukinulo plaćanje PDV-a na doniranu hranu koja je pred istekom roka trajanja, kompanije bi mogle donirati dovoljno hrane za rad svih narodnih kuhinja u BiH.

Navedene činjenice su proizašle iz višemjesečnih konsultacija sa javnim, privatnim, i nevladinim sektorom, kao i vjerskim zajednicama i uz podršku Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH. Kao rezultat, pokrenuta je i usvojena inicijativa “Niko gladan, Niko sam”.

Ove izmjene su rezultat velike kampanje koju je Fondacija Mozaik pokrenula u saradnji s partnerskim organizacijama i uz podršku Vlade SAD-a putem USAID-a, s ciljem unapređenja zakonodavstva o filantropiji u Bosni i Hercegovini.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*