Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 2. august 2021. godine: Christian Schmidt (na fotografiji) je od danas zvanično novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, nakon što je u Sarajevu od Valentina Inzka simbolično primio zbirku svih akata OHR-a. ( Nihad Ibrahimkadic - Anadolu Agency )

Dodik se opet “preračunao”: Objavljujemo sadržaj dokumenta kojim je regulisan Schmidtov status u BiH

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH odgovoreno je na upit šefa kabineta članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o pripadnicima osiguranja visokog predstavnika Christiana Schmidta, iako članovi Predsjedništva BiH nemaju pravo tražiti operativne podatke.

Kako je navedeno u odgovoru u koji je uvid imao Klix.ba, Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ima diplomatski status, u skladu sa odredbama Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, potpisanim 14. decembra 1995. godine.

“Ured Visokog predstavnika se verbalnom notom broj 9/VII-21 od 03. augusta 2021. godine obratilo ovom ministarstvu sa zahtjevom za izdavanje identifikacione iskaznice za gospodina Hans Christian Friedrich Schmidta te u istom priložili i kopiju njegovog diplomatskog pasoša sa rokom važenja do 26.01.2025. godine”, stoji u odgovoru iz MVP-a BiH.

Dodaje se da Član 7. Pravilnika o uslovima i načinu izdavanja posebnih identifikacionih dokumenata po osnovu službovanja u diplomatskim i konzularnim predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini navodi da se identifikacijska iskaznica tipa MO izdaje strancu, šefu, zamjeniku i osoblju organizacija Ujedinjenih naroda i specijaliziranih ustanova Ujedinjenih nacija, te drugih međunarodnih organizacija u Bosni Hercegovini kojima je međunarodnim ugovorima koji obavezuju Bosnu i Hercegovinu dat imunitet diplomatskog agenta, i članovima njihovih porodica bez obzira na vrstu pasoša.

Gospodinu Hans Christian Friedrich Schmidtu je u skladu sa verbalnom notom OHR-a izdata identifikaciona iskaznica tipa MO sa rokom važenja do 26. januara 2025. godine. Član 16. Pravilnika o uslovima i načinu izdavanja posebnih identifikacionih dokumenata po osnovu službovanja u diplomatskim i konzularnim predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini navodi da identifikacijska iskaznica važi kao dozvola privremenog boravka stranca u Bosni i Hercegovini i izdaje se sa rokom važenja od 4 (četiri) godine, odnosno do datuma važenja pasoša ukoliko je rok isticanja pasoša kraći”, dodaje se u odgovoru.

Istaknuto je da je osoblju OHR-a izdata također identifikaciona iskaznica tipa MO te prema Članu 16. Pravilnika o uslovima i načinu izdavanja posebnih identifikacionih dokumenata po osnovu službovanja diplomatskim i konzularnim u predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini ista važi kao dozvola privremenog boravka stranca u Bosni i Hercegovini.

“U skladu sa navedenim ne postoje nejasnoće u vezi statusa gospodina Hans Christian Friedrich Schmidta, Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i članova njegovog obezbjeđenja. Gospodin Hans Christian Friedrich Schmidt i ostalo osoblje OHR-a uživaju status diplomatskog agenta u skladu sa odredbama Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961 godine“, navedeno je u odgovoru MVP-a Željki Cvijanović.

Jučer smo objavili da je šef kabineta članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović zatražio od policijskih agencija i dva državna ministarstva informacije o pripadnicima osiguranja visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Važno je napomenuti da Predsjedništvo BiH, a niti pojedinačno članovi Predsjedništva BiH, nemaju pravo tražiti operativne podatke koje ovim aktom traže iz kabineta članice državnog predsjedništva.

Ovaj zahtjev su 8. septembra dobili ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Enes Karić.

I dalje ostaje neodgovoreno pitanje, zašto bi članicu Predsjedništva BiH i njene saradnike uopće trebalo zanimati koliko osoba brine o sigurnosti visokog predstavnika Christiana Schmidta i koje oružje nose na dužnosti.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*