OHR reagovao na opetovane tvrdnje Dodikovih simpatizera o “granicama” unutar BiH

U nekoliko dijelova entiteta Republika Srpska osvanuli su bilbordi sa plakatima “granice postoje”. Radi se o poruci kakvu su simpatizeri Milorada Dodika, predsjednika RS, isticali na protestima podrške koji su u nekoliko navrata održani u blizini entitetske linije nakon što je Tužilaštvo BiH protiv njega podiglo optužnicu. Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) oglasili su se o ovakvim navodima, podsjetivši na odluke Ustavnog suda BiH.

Iz OHR-a podsjećaju da je Ustavni sud BiH razmatrao ustavnost izraza ‘granica’ u Ustavu RS u januaru 2000. godine i zaključio da je izraz ‘granica’ neustavan.

Osporeni član Ustava RS je izmijenjen kako bi izrad ‘granica’ bio zamijenjen terminom ‘međuentitetska linija razgraničenja’.

“Ne postoji državna granica između entiteta”, podsjetili su dodatno iz OHR-a.

Ustav Bosne i Hercegovine nalaže da “postoji sloboda kretaša širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi kontrole na liniji razgraničenja između entiteta”.

Podsjetimo, protesti sa sličnim porukama koji su se održavali u nekoliko navrata u blizini entitetskih linija, potaknuti su optužnicom Tužilaštva BiH protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. Službenog glasnika RS, zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*