Istraživanje tržišta rada u FBiH: Danas počinje anketiranje poslodavaca

Federalni zavod za zapošljavanje obavještava poslodavce sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine da u saradnji sa službama za zapošljavanje, pokreću aktivnosti anketiranja poslodavaca u sklopu istraživanja tržišta rada u Federaciji BiH 2023/2024.

Anketiranje poslodavaca počinje danas I trajat će do 31. oktobra. Pitanja iz upitnika odnose se uglavnom na sagledavanje potreba poslodavaca za radnom snagom, pregled najtraženijih zanimanja i eventualnih viškova radne snage, otežavajuće okolnosti u pronalasku radnika, mogućnosti poslodavaca da organizuju praktičnu obuku za učenike, studente i nezaposlene osobe, kao i na zadovoljstvo uslugama javnih službi za zapošljavanje i dr.”, navodi se u saopštenju Zavoda.

Pozivaju poslodavce da se odazovu anketarima iz službi za zapošljavanje i učestvuju u ovom istraživanju, kroz anonimnu anketu kojom je planirano da se obuhvati reprezentativni uzorak od oko 1.300 poslodavaca (malih, srednjih i velikih) iz Federacije BiH iz ključnih djelatnosti, a koji imaju pet i više zaposlenih. 

Dobiveni rezultati će poslužiti za sagledavanje stanja na tržištu rada u 2023. i predviđanje kretanja na tržištu rada u 2024. godini, te unapređenje aktivnosti, projekata, usluga i saradnje javnih službi za zapošljavanje sa poslodavcima, kao i izradu javnih politika za tržište rada u Federaciji BiH.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*