Katakombe Lime, podzemno groblje ispod crkve u glavnom gradu Perua

Crkva San Franciska je jedna od glavnih znamenitosti u Limi. U pitanju je znamenitost koja će vas oduševiti svojom veličinom i arhitekturom, dok mu dozu mistike daju katakombe koje se nalaze ispod manastira, javlja Anadolu.

Groblje koje se nalazi ispod crkve San Franciska u Limi, glavnom gradu Perua, privlači pažnju arheologa i entuzijasta historije. Na groblju se nalaze posmrtni ostaci hiljada ljudi koji su sahranjeni u skladu sa vjerskim uvjerenjima između 16. i 19. stoljeća.

Podzemno groblje, koje mnogi turisti posjećuju sa zebnjom zbog urbanih legendi o godinama kada je izgrađeno, sadrži tragove o načinu života tog perioda i načinu obavljanja pogrebnih ceremonija.

Struktura nalik na nekropolu, koja sadrži stotine kostura zakopanih u pet jama, svaka deset metara duboka, ispod manastira, takođe je dizajnirana da zaštiti crkvu od zemljotresa.

Procjenjuje se da se u katakombama nalazi više od 25.000 ljudskih posmrtnih ostataka.

Vjerovalo se da treba biti što bliže Bogu i nakon smrti, pa je idealno mjesto za sahranjivanje bilo ispod crkve ili neke slične svetinje. Tako su iskopane katakombe. Bogate porodice koje su novčano pomagale svetinju imale su privilegiju da se sahrane i u porodične grobnice ispod bazilike.

Stanovnici Lime su se ovdje sahranjivani sve do 1808. godine kada je izvan grada otvoreno groblje. Zanimljivo je da su katakombe vremenom zaboravljene i da su kasnije otkrivene tek 1943.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*